Gevoelige tik RWE/Essent op Oostpolderdijk

RWE/Essent laat zich niet aan de kant zetten en wil drie windmolens bouwen op de zeekering van de Oostpolder tussen Eemshaven en Delfzijl.

Het bedrijf verkeerde in de veronderstelling dat het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest een voorstel om turbines toe te staan op de Oostpolderdijk zou steunen. Eerder spraken RWE/Essent, provincie, gemeente Eemsmond en het waterschap in wisselende samenstelling over bescherming van flora, fauna en een veilige inpassing van turbines op de zeedijk.

Openbare aanbesteding

De zaak leek ik kannen en kruiken. Totdat een ruime meerderheid in het algemeen bestuur woensdagavond ineens betoogde dat meer partijen en lokale energiecoöperaties de kans moeten krijgen om turbines op de dijk te zetten. Dat zou dan moeten gebeuren in een openbare aanbesteding.

Eisse Luitjens (VVD), dagelijks bestuurder van het waterschap, wist niet wat hij hoorde. Hij verraste iedereen met de mededeling dat RWE/Essent met schadeclaims zou kunnen komen.

Die bewering trok hij later met excuses aan het energieconcern, en enigszins geschrokken door de reacties, snel weer in. Luitjens verklaarde dat hij de opmerking in het heetst van de strijd had gemaakt. Het voorstel om windmolens op de dijk toe te staan, werd door het dagelijks bestuur ingetrokken.

RWE/Essent wil een dag later niet ingaan op de mogelijkheid van een schadeclaim. Maar dat het energieconcern de windturbines op de Oostpolderdijk niet zomaar uit de vingers laat glippen, is duidelijk. Ook omdat voor het project door het Rijk als innovatief wordt gezien, extra subsidie beschikbaar is.

Tweede project

Daarbij aast RWE/Essent op een tweede dijkenproject verderop op de Emmapolderdijk. In een korte verklaring zegt een woordvoerster van RWE/Essent: ,,We hebben kennis genomen van het feit dat het besluit om het voorstel voor de Oostpolder in te trekken, is genomen. We zullen met verschillende bevoegde gezagen in overleg treden over het vervolg.’’ Volgens de woordvoerster moet de provincie beseffen dat het kort dag is om voor 2020 in Groningen 855,5 megawatt windenergie te realiseren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.