Gevreesde inrit naar nieuw uitvaartcentrum Hoogkerk blijft liggen

De inrit naar het nieuw te bouwen uitvaartcentrum tussen Groningen en Hoogkerk wordt niet verplaatst. Ondanks verzet van de buurtbewoners.

Dat hoorden omwonenden dinsdagavond toen ze spraken met de gemeente Groningen en uitvaartondernemingen Dela en Algemeen Belang. De partijen bouwen een nieuw uitvaartcentrum met crematorium aan het Hoendiep. Het vervangt het uitvaartcentrum van Algemeen Belang dat nu nog in de Esdoornlaan zit.

Lange wachtrijen

De inrit naar het nieuwe centrum is vanaf het Hoendiep gepland. In de buurt vinden ze dat een slechte plek. Vooral omdat auto’s van en naar het uitvaartcentrum een parallel gelegen fietspad moeten oversteken. Ze zijn bang voor botsingen en lange wachtrijen, omdat automobilisten fietsers voor moeten laten en achterop komend verkeer snel een rij vormt. Ook vrezen ze lawaai van remmende en optrekkende vrachtwagens. Beter zou het volgens de buurt zijn de inrit aan de andere kant te bouwen, in het Westpark.

Een verkeersbureau bekeek hoe druk het is op het Hoendiep. Volgens de berekeningen zouden er bij de uitvaarten in de toekomst geen wachtrijen staan. Alleen bij zeer drukke uitvaarten zouden er gemiddeld vier auto’s staan. Een situatie die zelden zou voorkomen. De gemeente wil de inrit niet verplaatsen nu de resultaten er zijn. De inrit zou nauwelijks problemen geven.

Bewoners zijn teleurgesteld. Zij zeggen een heel andere praktijk te zien. ,,Nu al staan we dagelijks meerdere keren te wachten om af te slaan, met wachtende auto’s achter ons.’’

Bietencampagne

Punt dat steeds terugkomt in de discussie is het vrachtverkeer van en naar de Suikerunie in Hoogkerk. Tijdens de campagne rijden ze af en aan. Directeur Evert de Niet van Algemeen Belang: ,,Als je deze discussie afpelt, blijkt het vooral daarom te gaan. Wij willen ons graag inzetten om mee te denken hoe dat beter zou kunnen.’’ Ook de gemeente zegt al langer niet blij te zijn met de route van de bietencampagne, maar een oplossing is nog niet gevonden.

De gemeente bekijkt met de politie of de inrichting van de weg beter kan, zodat auto’s er in in de toekomst langzamer rijden.

De bouw van het centrum - een co2-neutraal gebouw - begint vermoedelijk halverwege 2017. Een jaar later is het volgens planning klaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.