Gewipte bestuurder Hunze en Aa's toch naar Klimaattop

Het weggestuurde bestuurslid Wiebe van der Ploeg van waterschap Hunze en Aa’s zit voor die organisatie bij de Nationale Klimaattop.

Van der Ploeg, die niet meer het vertrouwen heeft van het algemeen bestuur, is officieel nog in functie. Dat komt omdat het waterschap begin deze maand een bestuurlijke blunder beging door hem op onwettige wijze de wacht aan te zeggen.

Geheimhouding

De wet verbiedt het beraadslagen en wegsturen van een dagelijks bestuurslid achter gesloten deuren. De motie van wantrouwen tegen Van der Ploeg, die tijdens die vertrouwelijke sessie werd aangenomen, moet rechtsgeldig zijn en dus opnieuw worden ingediend.

Voorafgaand aan het plenaire debat op 9 november over het functioneren van de bestuurder, staat de zaak Van der Ploeg woensdagochtend op de agenda van de commissievergadering. Het dagelijks bestuur adviseert de commissie de geheimhouding op te heffen.

Volgens het waterschap kan dat alleen tijdens een vergadering van het algemeen bestuur. De kans is dus groot dat partijen woensdagochtend in de commissie hun kruit droog houden.

Afwezig

Dat zij op 9 november ‘onthullen’ waarom Van der Ploeg het veld moet ruimen, valt op te maken uit de afwezigheid van Annechien ten Have, algemeen bestuurslid (VVD) en indiener van de motie van wantrouwen.

Ook Van der Ploeg, die tevens bestuurslid is van de landelijke Unie van Waterschappen, heeft zich afgemeld. Hij geeft de voorkeur aan de Klimaattop in Rotterdam. ,,Ik zou een sessie over klimaatverandering leiden, maar daar zie ik nu van af.’’

Tijdens de top wordt het Klimaatakkoord van Parijs in 2012, waarin is vastgelegd dat opwarming van de aarde minder dan 2 graden Celsius moet blijven, vertaalt naar nationale afspraken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.