Erik en Antoinette Koning vliegen in september met hun kinderen Simon (1), Lukas (6) en Janneke (4) naar Ecuador. Foto: Harry Tielman

Gezin uit Muntendam gaat leven met een lege agenda: 'We zijn aan het aftellen'

Erik en Antoinette Koning vliegen in september met hun kinderen Simon (1), Lukas (6) en Janneke (4) naar Ecuador. Foto: Harry Tielman

Elke dag van school naar scouting en naar ballet racen en het gevoel hebben geleefd te worden. Erik en Antoinette Koning uit Muntendam willen het niet langer. Daarom vertrekken ze in september met hun drie kinderen voor vijf maanden naar Zuid-Amerika.

Leven met een lege agenda. De structuur doorbreken en meer tijd met hun kinderen doorbrengen. Dat is wat Erik (39) en Antoinette (33) Koning willen en dat zoeken ze in Zuid-Amerika. In september vliegen ze met hun drie kinderen Lukas (6), Janneke (4) en Simon (1) naar Ecuador.

Ze leerden elkaar kennen in Regensburg in Duitsland. Hij werkte daar, zij studeerde nog. Samen reisden ze door Azië, Zuid-Amerika en Europa. Antoinette heeft in Ecuador gewerkt en deed elf jaar vrijwilligerswerk voor een stichting die straatkinderen helpt. Zeven jaar geleden, toen ze zwanger was van oudste zoon Lukas, waren ze er voor het laatst.

Siësta

Het is de mentaliteit daar die het stel aanspreekt. Het leven is langzamer. In de middag is er siësta en staat alles stil. Al zou je het willen, het kan niet snel. Heel anders dan het leven hier, waarin ze allebei als ambulanceverpleegkundige werken, beide een opleiding volgen en de kinderen overal naartoe brengen. Waar ze elkaar, wanneer hij nachtdienst heeft en zij overdag werkt, nauwelijks zien.

,,Dingen doen met het gezin schiet erbij in. Je wordt geleefd’’, zegt Antoinette. Ze dachten na over emigreren of een jaar in het buitenland werken, maar besloten vijf maanden vrij te nemen en naar Zuid-Amerika te gaan.

Niet voor een lange vakantie, maar voor een reis waarin ze hun kinderen wat willen meegeven. Dat het ook anders kan, dat kinderen op andere plekken in de wereld het met minder moeten doen.

Het kan ook geen vakantie zijn, want oudste zoon Lukas is leerplichtig. ,,Het was niet makkelijk om te regelen, maar de basisschool – de Jenaplanschool in Veendam – is heel positief over onze reis en wil meewerken. We hebben contact gehad met een leerplichtambtenaar en een leerplan opgesteld. Lukas komt midden in het schooljaar terug en dan moet hij wel kunnen meekomen’’, zegt Erik. ,,Lukas gaat naar een basisschool in Ecuador, krijgt zes weken privéles Spaans en we geven zelf les’’, zegt Antoinette.

School in Ecuador

Als ze een foto van de school in Ecuador waar ze naar toe gaan aan haar dochter laat zien, vraagt die waar de muren zijn. ,,Die hebben ze daar niet. De lessen worden buiten gegeven. Dat kan ook. Het is goed hier in Nederland en ik vind het belangrijk dat ze zien dat het niet overal zo is als hier’’, vertelt Antoinette.

Voor hun kinderen is het de eerste keer dat ze vliegen. ,,Lukas is veel bezig met het vertrek. Hij heeft veel zin in het avontuur, wil alles weten over de dieren die hij daar kan zien. Janneke verheugt zich vooral op het samenzijn. In de tenten en boerderijen waar we verblijven, slapen we samen in een ruimte’’, zegt Antoinette.

In vijf maanden bezoeken ze 26 plaatsen. Ze nemen drie tassen mee. Daar zit alles in. ,,Het is twaalf uur vliegen naar Ecuador en het tijdsverschil is acht uur. Het wordt een marathon voor de kinderen’’, zegt Antoinette. ,,De eerste drie dagen gaan we even bijkomen in een hotel. Daarna verblijven we in ecolodges, tenten en boerderijen.’’

In Rio Muchacho in Ecuador verblijven ze op een biologische boerderij, waar Erik een cursus biologische landbouw gaat volgen. Antoinette gaat er yogales geven. In Panama doen ze mee aan een recycling programma, waarvoor ze plastic inzamelen. Ze verblijven negen dagen op een eiland in Panama waar geen watervoorziening is. Regenwater moeten ze zelf filteren. Van Panama-Stad rijden ze naar Costa Rica. Daar slapen ze in een lodge, die ze volgens de routebeschrijving kunnen bereiken door bij de derde waterval rechtsaf te slaan.

Cursus terreinrijden

,,De voorbereiding is al leuk. In Duitsland hebben we een cursus terreinrijden gedaan in een 4x4. Als we straks in Costa Rica vast komen te zitten, is het handig als je zelfredzaam bent. Daar is niet altijd bereik en komt hulp niet meteen’’, vertelt Erik.

Het stel is helemaal klaar voor vertrek. De route is uitgestippeld, alle accommodaties zijn geboekt. ,,Als je met vijf personen bent, moet je wel van te voren boeken. Ik stel ook hogere eisen nu we met kinderen reizen’’, zegt Antoinette.

Want met drie jonge kinderen reizen, vergt voorbereiding. ,,Je kan wel avontuur willen, maar met kinderen moet het realistisch en goed geregeld zijn. We wilden eerst ook naar Nicaragua, maar besloten daar vanaf te zien. Het is onrustig, er zijn toeristen ontvoerd en er geldt een negatief reisadvies. We gaan ook niet naar het Amazonegebied. Daar zijn veel ziektes waar je preventief medicijnen voor moet gebruiken. Peru slaan we ook over. Richting de Andes zit je al snel heel hoog en loop je risico op hoogteziekte.’’

Kinderen

Het is onveilig en onverantwoord om met kinderen naar Zuid-Amerika te reizen, horen ze wel eens. ,,Mensen denken dat het gevaarlijk is, met ontvoeringen, drugs, ziektes en enge dieren. Men heeft een negatief beeld van Zuid-Amerika, vooral van Ecuador, Venezuela en Colombia, maar die landen staan niet stil. Die ontwikkelen zich’’, zegt Erik. ,,Er wonen ook mensen en kinderen groeien er op’’, zegt Antoinette.

Maar verreweg de meeste reacties die ze krijgen, zijn positief. ,,Veel mensen zeggen dat ze het ook zouden willen, maar niet durven. Familieleden vinden het wel spannend. We verblijven veel in natuurgebieden en hebben alleen internet in de grote steden’’, zegt Erik.

Dat is ook precies waar ze naar op zoek zijn. Tijd met elkaar, zonder afleiding. Geen verplichtingen en geen plannen. Antoinette: ,,We zijn echt aan het aftellen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu