Gezinsopvang helpt asielschool

TER APEL De ‘nieuwe’ gezinsopvang in het asielcentrum van Ter Apel helpt de asielschool. Die is met negentig leerlingen aan het nieuwe seizoen begonnen.

De school, Interschool geheten, bestaat al jaren maar zit sinds kort in een gloednieuw gebouw. Dat staat in het asielcentrum, wordt deze week officieel geopend en biedt plaats aan 150 leerlingen. ,,Met negentig kinderen is het nu dus goed gevuld en daar zijn we blij mee’’, zegt directeur Anita Klompsma.

In het vorig schoolseizoen was de situatie anders. Toen waren er soms maar dertig of nog minder leerlingen. Er arriveerden toen wel veel vluchtelingen, ook gezinnen met kinderen, maar die vertrokken snel naar een noodopvang elders. En in dat deel van het asielcentrum, waarin uitgeproceerde vluchtelingen op hun terugkeer naar het land van herkomst worden voorbereid, zaten slechts alleenstaanden en geen ouders met kinderen. Die zaten elders in het land, in zogenoemde gezinslocaties. Zo was het beleid.

Die situatie was niet naar de zin van de gemeente Vlagtwedde. Die runt de Interschool en heeft er personeel aangesteld. Zij vond dat het niet zo kon zijn dat in een gloednieuwe school slechts enkele tientallen leerlingen les kregen. Ze drong er bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op aan ook weer uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in Ter Apel op te vangen, zoals ooit het geval was. Zulke gezinnen vertrekken op den duur natuurlijk maar blijven wel een bepaalde periode in Ter Apel.

Het COA zegde voor de zomer toe die oude situatie te herstellen. ,,En gelukkig houdt het zich aan die afspraak’’, zegt wethouder Wietze Potze (PvdA) van Vlagtwedde. ,,Er zitten nu weer uitgeprocedeerde gezinnen in Ter Apel en dat zorgt dat de school is verzekerd van meer leerlingen.’’

Dat zegt directeur Klompsma ook. Ze zegt dat van de negentig leerlingen zestig pas zijn gearriveerd. ,,En dertig komen uit uitgeprocedeerde gezinnen. Zulke leerlingen hadden we in de afgelopen jaren niet.’’

Woordvoerster Jacqueline Engbers van het COA bevestigt dat de opvang van uitgeprocedeerde gezinnen weer helemaal opnieuw is ‘ingevoerd’. ,,Er verblijven nog altijd ook alleenstaanden maar daarbij nu ook gezinnen.’’

Het schoolgebouw wordt vrijdag officieel in gebruik genomen. De nieuwbouw is onderdeel van de nieuwbouw van het gehele asielcentrum. Die moet aan het eind van dit jaar klaar zijn. ,,En we liggen op schema’’, zegt Engbers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.