Gezocht: foto's van Tonnis Post

Tonnis Post legde lang geleden Oost-Groningen vast in foto’s. Wie kiekjes van hem heeft, kan die binnenkort tonen in Museum De Oude Wolden.

De in 1930 overleden fotograaf Tonnis Post staat weer in de schijnwerpers dankzij Eddie Marsman en Dirk Kome. De eerste is een schrijver uit Groningen, de tweede een fotograaf uit Amsterdam. Samen werken ze aan een boek en een tentoonstelling over het leven en werk van Post.

,,We zoeken daarvoor foto’s. We houden op zondagmiddag 29 januari een speciale bijeenkomst in het Museum De Oude Wolden in Bellingwolde’’, zegt Marsman. ,,Mensen die nog foto’s van Post hebben, kunnen die daar laten zien. Wij scannen ze en kunnen ze dan voor ons project gebruiken.’’

Werkterrein

Dat die ‘Tonnis Post Fotodag’ in Bellingwolde is, is logisch. Oost-Groningen was het werkterrein van Post. Hij leefde van 1877 tot 1930 en woonde vele jaren in Winschoten. Hij had zijn atelier aan de Vissersdijk en maakte foto’s van feesten, schoolklassen en andere evenementen. Hij trok ook op zijn fiets door de regio en maakte reportages, bijvoorbeeld van de aanleg van het Ruiten Aa Kanaal in Westerwolde.

'Armoedige toestanden'

In opdracht van huisarts Pieter Bloemers Middendorp uit Bellingwolde maakte hij bovendien, tussen 1913 en 1916, foto’s van ‘armoedige toestanden’. Hij legde vervallen plaggenhutten vast, fotografeerde grote gezinnen voor kleine boerderijtjes en kiekte smoezelige kinderen in kleine bedsteden. Met de foto’s van Post wilde Bloemers bewerkstelligen dat aan die schrijnende situaties een eind kwam.

Eddie Marsman kent die foto’s al vele jaren. Hij verdiepte zich al eerder in het leven en werk van Post en publiceerde daarover. Tot een uitvoerig boek met foto’s en een tentoonstelling kwam het tot op heden niet, maar daar komt binnenkort verandering in. ,,Met Dirk, die ook erg is geïnteresseerd in Post, ben ik al maanden bezig met het project. We hebben al vele foto’s gevonden die we goed kunnen gebruiken.’’

Meer foto's

Marsman weet dat er nog veel meer foto’s van Post in Oost-Groningen moeten zijn. ,,Vooral bij particulieren. Dat kan niet anders. We hopen dat op de dag in het museum vele foto’s opduiken en dat we die kunnen gebruiken. In het begin van 2018 moeten de tentoonstelling en het boek klaar zijn.’’

De expositie zal eerst in Den Haag te zien zijn. ,,Daarna zal die bij ons te zien zijn’’, zegt directeur Obby Veenstra van De Oude Wolden.

menu