Gezond Verstand Haren zet vraagtekens bij optreden burgemeester Pieter van Veen tijdens coalitiebreuk

Gezond Verstand Haren (GVH) is verbaasd dat burgemeester Pieter van Veen sinds de bekendmaking van de coalitiebreuk geen contact met de partij heeft opgenomen.

Dat schrijft de partij in een brief aan het college. De brief is sinds maandagavond op hun website te lezen.

Gemoederen bedaren

De partij vraagt zich af waarom de burgemeester niet heeft ingegrepen toen de partij vlak voor de kerstdagen bekendmaakte uit de coalitie te stappen.

„De fractie van Gezond Verstand Haren heeft tot op heden geen telefoontje gehad van de burgemeester, maar had dat wel van hem verwacht. Waarom is er tot op heden door de burgemeester geen actie ondernomen richting Gezond Verstand Haren? Hij wist dat er spanningen waren in de coalitie!”, schrijft de partij.

Volgens fractievoorzitter Meinard Wolters had de burgemeester een verbindende rol moeten spelen tussen de partijen, maar heeft hij nagelaten die rol te vervullen.

Werkgroepen het breekpunt

GVH besloot 20 december uit de coalitie te stappen, omdat het vindt dat Haren teveel medewerking verleent aan de werkgroepen die de herindeling met Groningen en Ten Boer voorbereiden.

In de raadsvergadering van 19 december stelde de coalitie, waar GVH toen nog onderdeel van uitmaakte, de burgemeester nogmaals vragen over de werkgroepen. Volgens Van Veen zouden werkgroepen incidenteel vragen stellen en zou Haren daar als ‘goede buur’ op antwoorden. De burgemeester benadrukte dat van actieve deelname geen sprake was.

Volgens GVH, dat fel tegen een herindeling met Groningen en Ten Boer is, gaat zelfs het beantwoorden van vragen al tegen de principes van het behouden van zelfstandigheid in.

Burgemeester heeft actieve informatieplicht

Volgens GVH had de raad bovendien al eerder over de werkgroepen kunnen horen. De partij vraagt zich af of de burgemeester aan zijn plicht om de raad actief te informeren over herindelingszaken heeft voldaan.

In de brief aan het college stelt de partij een dozijn vragen om alle details over de inmiddels befaamde werkgroepen boven tafel te krijgen. De partij wil onder meer weten sinds wanneer men in Haren weet dat werkgroepen actief zijn. Ook willen ze weten wanneer precies Haren bij de groepen is ‘aangehaakt’, hoe dat is gebeurd, welke taakomschrijving de ambtenaren die hebben deelgenomen precies meekregen en welke concrete inzet tot nu toe is geleverd en wat die heeft opgeleverd.

Hoorzitting herindeling

GVH wil dat het college de vragen beantwoordt voor de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken op 19 januari naar Haren komt voor een hoorzitting. Tijdens de hoorzitting krijgen de betrokken partijen de kans om hun verhaal te doen, voordat de Tweede Kamer een besluit neemt over de voorgenomen herindeling tussen Groningen, Haren en Ten Boer.

Spoeddebat coalitiebreuk

Ook oppositiepartijen VVD, PvdA, GroenLink en ChristenUnie zetten hun vraagtekens bij de coalitiebreuk. Zij vroegen maandag een spoeddebat aan. Het debat vindt woensdag plaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.