Gezondheidstripje naar krimpgebied

De rust, ruimte en natuur van krimpgemeente De Marne bieden volgens drie ondernemers kansen om nieuwe bezoekers te trekken. Ze beginnen met ‘gezondheidsarrangementen' voor bijvoorbeeld diabetespatiënten.

Het gaat vooreerst om een programma van een weekeinde, waarin mensen met diabetes of overgewicht al doende leren hoe ze hun leefstijl kunnen veranderen. ,,Meer bewegen en gezonder koken'', omschrijft Jurjen de Bruin van IVN Groningen.

Pilot

De natuurorganisatie werkt samen met zorgboerderij Terraheerd in Leens, waar de deelnemers ook verblijven, en Fysiotherapie Wijers, met vestigingen in Ulrum en Zoutkamp.

De eerste twee weekenden vinden plaats in maart en april. Later volgen meer weekenden of midweken voor andere doelgroepen, zoals mantelzorgers die willen onthaasten, multitaskers met drukte en stress, gezinnen met gezondheidsproblemen en chronisch zieken.

,,Tot de zomer gaat het om een pilot, die moet uitwijzen of het haalbare kaart is'', aldus De Bruin. Volgens het adviesbureau CMO STAMM, dat de kansen onderzocht, is dat zeker het geval. Patiënten uit andere delen van het land gaven aan de reisafstand graag voor lief te nemen.

‘Kracht van het gebied'

Het plan voor gezondheidsarrangementen in het Lauwersmeergebied is een van de dertien vernieuwende experimenten voor krimpgebieden van het ministerie van binnenlandse zaken. In Groningen vallen ook Goudoud in Warffum, Sint Jan in Kloosterburen en het stadscentrum van Winschoten daaronder.

De onderzoekers van CMO STAMM roemen ,,de kracht van het gebied en de kracht van de initiatiefnemers'' in De Marne. Het gaat weliswaar om een krimpregio waar het aantal inwoners gestaag daalt en waar veel voorzieningen verdwijnen, maar wat blijft zijn de rust, ruimte, licht, natuur, water en schone lucht.

Gezien de toenemende belangstelling voor gezond leven - ook om ziekte te voorkomen - verwachten zij dat de ‘Waddenretreats' in een behoefte voorzien. Vooralsnog moeten deelnemers de kosten (bijna 300 euro voor een weekeinde) zelf opbrengen.

Steun vanuit de provincie

,,Wij zijn wel in gesprek met zorgverzekeraars, want wij denken dat je met preventie een heleboel zorgkosten kunt besparen. Maar dat is nog lastig'', zegt De Bruin.

De provincie Groningen steunt de pilot met een subsidie van 25.000 euro uit het krimpfonds, de gemeente De Marne draagt 10.000 euro bij.

Foto: Jan de Vries

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.