Gitaarjeugd neemt publiek mee tijdens NightHunt Veendam

Of ze nou 8 of 19 zijn, als echte rockers en jammers lieten de deelnemers de gitaren janken en ontroeren tijdens de wedstrijd NightHunt in hartje Veendam. Maar er kan er maar één de beste zijn en dat was de 16-jarige Lennard Steiginga uit Loppersum.

Achter het hoofdpodium op het Museumplein in Veendam heest hectiek. Deelnemers aan NightHunt die al gespeeld hebben praten zaterdagmiddag na over hun optreden. Anderen staan nog wat te pielen. De vrijwilligers van de website Parkstad Veendam zijn bezig met een live-uitzending via internet. Geluidstechnici lopen af en aan en zijn ook al bezig met het aansluitende evenement Night of the Guitars.

Luuk Doddema uit Muntendam en Martijn Schuur en Mei-Lin Germs uit Stadskanaal, eerdere prijswinnaars, zijn van de partij. De mensen van het organiserende Bogdike houden alles goed in de gaten. En helemaal achteraan zitten Huub Heres, Coos Grevelink en Mark Pot, de drie juryleden die uiteindelijk beslissen wie er als winnaar naar huis gaat.

Uitstraling

Was het moeilijk heren? ,,Eigenlijk niet'', klinkt het als uit een mond. Ze zijn tevreden over de kwaliteit van de 11 deelnemers. Maar één iemand stak er toch met kop en schouders bovenuit, vertelt Heres. En dat was de 16-jarige Lennard Steiginga uit Loppersum. Hij wist met een blues/rock-jamsessie te overtuigen.

Grevelink: ,,Daar stond een muzikant, echt iemand die in contact stond met zijn instrument.’’ Heres: ,,Hij had ook de uitstraling die bij zijn muziek past. Een terechte winnaar.''

Van funk tot metal

Ze zijn tevreden over deze derde editie van de NightHunt, de talentenjacht voor jonge gitaristen uit Veendam en omgeving. NightHunt is twee jaar geleden bedacht door Albert Boddema van Leo Music & Audio in Stadskanaal. In samenwerking met de culturele stichting Bogdike uit Veendam wil hij jong gitaartalent tot 21 jaar een podium bieden.

Twaalf deelnemers hadden zich dit jaar gemeld, in de leeftijd van 8 (Fausto Zanda uit Winschoten) tot en met 19 jaar. Doordat er een iemand verstek liet gaan, stonden er elf op het podium. Allemaal speelden ze één nummer.

Het publiek kreeg een fraaie mix aan gitaarmuziek te horen: van funk en rumba tot metal en blues. Sommigen stonden solo te spelen, anderen met begeleidingsband en weer anderen namen ook de zangpartij voor rekening. Zoals de 19-jarige Bart Korthuis die Space Oddity van David Bowie laat horen.

Popacademie

Dan is het zo ver. De jury staat op. Alle deelnemers worden het podium op geroepen waar presentator Henk Schaart na een korte toespraak de winnaar bekendmaakt: Lennard Steiginga.

Fans stormen naar voren om een foto te maken. Hij krijgt een Eastmann Western gitaar die hij vast kan gebruiken voor zijn studie straks aan de popacademie in Enschede. En hij mag zaterdagavond het festival Night of the Guitars openen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.