Glasvezel in 2017 op platteland

In de loop van volgend jaar moet de aanleg van glasvezel op het Groningse platteland zeker slagen, verwachten lokale initiatiefnemers. Alle ogen zijn gericht op de provincie.

,,Het is in elk geval de insteek van de provincie’’, bevestigt wethouder Kor Berghuis (CDA) van De Marne. ,,En dan gaat het ook over het hele buitengebied. Er mogen geen witte plekken overblijven.’’

‘Het geld is er en de wil is er’

Voorzitter Jan Sietsema van de Stichting Glasvezel Groningen, die regelmatig met de provincie overlegt, is eveneens hoopvol gestemd. ,,Het geld is er en de wil is er. Men blaakt van enthousiasme’’, verzekert hij.

De stichting werd eind vorig jaar opgericht als spreekbuis van circa tien lokale initiatieven in heel Groningen, die al enkele jaren ijveren voor de aanleg van snel internet in gebieden die voor providers als KPN en Ziggo onrendabel zijn. Ze vonden dat de overheid niet voldoende doorpakte. Hun inzet was: de schop nog dit jaar de grond in.

Inmiddels hebben de provincie en de Economic Board Groningen samen een speciale projectleider breedband aangesteld die de vaart erin houdt. Na een werkconferentie in maart zei verantwoordelijk gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) dat de eerste opdracht mogelijk al voor de zomer kon worden aanbesteed.

Een kwestie van fatsoen

Dat is niet gelukt, maar volgens Sietsema gaat dat volgende maand wel gebeuren. Inmiddels zou met diverse marktpartijen zijn gesproken. Op het provinciehuis was vanwege de zomervakantie niemand aanwezig die hierover iets kon zeggen.

Nu de provincie de kar trekt, houden de meeste gemeenten zich afzijdig. Wel overleggen zij geregeld met zowel provincie als lokale initiatiefnemers. ,,We zijn wel gesprekspartner, maar we zullen financieel niet bijdragen’’, zegt wethouder Berghuis.

Ook de meeste lokale werkgroepen wachten nu eerst af. ,,Dat is een kwestie van fatsoen’’, vindt Sietsema. ,,Maar wij staan in de startblokken. Mocht het allemaal niet lukken, dan gaan we alsnog in zee met private investeerders. Die zijn er wel.’’

Coöperatie

In bijvoorbeeld Oldehove is inmiddels al wel een coöperatie opgericht en wordt gewerkt aan een plan van aanpak om zelf glasvezel aan te leggen. De provincie heeft toegezegd ook zulke initiatieven te ondersteunen. ,,Maar je moet wel genoeg mensen hebben die mee willen doen’’, stelt Sietsema.

De Stichting Glasvezel De Marne heeft het plan voor een eigen coöperatie laten varen, zegt woordvoerder Geertje Karstens. ,,Het is technisch te ingewikkeld. We zijn in Friesland geweest en daar waren de reacties in het algemeen niet positief. Het schiet daar niet erg op, omdat mensen het allemaal zelf moeten bedenken. Sommigen hadden er slapeloze nachten van.’’

Bovendien is het risico dan groot dat er onrendabele adressen blijven bestaan omdat ze te afgelegen zijn en dus te veel kosten, denkt zij. ,,Wij streven naar 100 procent dekking en dat is ook wat de provincie wil. Hopelijk komt het bestuurlijk nog dit jaar rond en kan de glasvezel komend voorjaar worden aangelegd.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.