Glasvezel in hele buitengebied van Groningen

Binnen twee tot drie jaar moeten alle Groningers in het buitengebied, van Lauwersoog tot Delfzijl, toegang hebben tot snel internet via de glasvezel.

Binnen twee tot drie jaar moeten alle Groningers in het buitengebied, van Lauwersoog tot Delfzijl, toegang hebben tot snel internet via de glasvezel.

Om dat te bereiken, wordt volgende week de Stichting Glasvezel Groningen opgericht. Daarin werken tien lokale stichtingen samen. Het gaat in totaal om zo'n zestienduizend aansluitingen.

,,Wij willen 100 procent dekking, ook in de uithoeken van de provincie. Dat krijg je alleen voor elkaar als je het samen doet'', zegt voorzitter Geertje Karstens van de eind vorige week opgerichte Stichting Glasvezel De Marne.

'Die geul graven we zelf wel'

Net als in een aantal andere plattelandsgemeenten hebben particulieren in De Marne de koppen bij elkaar gestoken. Ze zien niets in het 5G-netwerk dat de door de provincie gefinancierde Economic Board de komende jaren in het aardbevingsgebied wil ontwikkelen. Dat moet zorgen voor sneller en minder storingsgevoelig gebruik van internet, telefoon en televisie.

,,Maar dat duurt tot 2020, of misschien wel 2025. En dan nog komt misschien wel niet iedereen er voor in aanmerking'', weet Karstens, tevens bestuurslid van de overkoepelende stichting. ,,Daarom doen wij het liever zelf. Geen dure presentaties, geen onderzoeks- of ontwikkelgroepen, geen poeha, maar gewoon, het aanleggen van een noodzakelijke nutsvoorziening. Die geul graven we zelf wel.''

Daarbij is de glasvezelkabel volgens de stichtingen beter, sneller en betrouwbaarder dan het draadloze netwerk 4G of 5G. ,,Wij willen alleen glasvezel. Het gaat om onze investering en om onze abonnementskosten.''

Voorwaarde

Een goede internetverbinding is volgens de initiatiefnemers onmisbaar voor ondernemers en boeren, maar ook voor zorgbehoevenden en scholieren. Bovendien is het een voorwaarde om nieuwe inwoners en bedrijven naar het gebied te trekken. Een aftakking naar bijvoorbeeld een afgelegen boerderij kost nu zo'n 8000 euro.

De lokale stichtingen worden gesteund door de gemeenten, die hun inwoners eerder opriepen zelf met initiatieven te komen. Begin volgend jaar overlegt de koepel met de provincie, de Economic Board en de Wereldbank. De provincie heeft een bedrag van 25 miljoen euro gereserveerd voor snel internet, de Dialoogtafel legt daar nog eens 10 miljoen euro bij. Daarop wil de stichting ook aanspraak maken.

Ondernemers uit het gebied moeten het glasvezelnet aanleggen. De mogelijke winst wordt benut voor bijvoorbeeld werkgelegenheidsprojecten in de regio.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.