Glimmen glundert door PostcodeKanjer

Grietje en Juan, die midden in een verhuizing zitten, winnen ruim 2,7 miljoen euro op hun oude adres aan de Rijksstraatweg in Glimmen. Foto Kees van de Veen

‘Gelukkig nieuwjaar!’ Voor veel mensen in Glimmen kwam die wens op de eerste dag van 2019 al uit. Ze zijn in één klap rijk nu de hoofdprijs van de Postcode Loterij op hun postcode is gevallen.

Het dorp Glimmen heeft een naam waarvan je al gaat glunderen. En glimmen en glunderen, dat deden veel van de 1115 inwoners gisteren toen bekend werd dat de hoofdprijs van de Postcode Loterij op de postcode 9756 is gevallen. De enige postcode in Glimmen.

Onvoorstelbaar hoog bedrag

De Postcodekanjer is een onvoorstelbaar hoog bedrag: 53,9 miljoen euro. Deelnemers met de winnende postcode (vier cijfers en twee letters) verdelen de helft van de hoofdprijs, 26,95 miljoen euro. De andere helft wordt verdeeld onder de andere inwoners van Glimmen die meespelen. Zij moeten nog tot vrijdag wachten. Dan horen ze op een dorpsfeest hoeveel geld ze precies hebben gewonnen.

De grote klapper viel op de postcodeletters AK. Dat is de Rijksstraatweg in Glimmen, de doorgaande weg door het dorp. Achter de hoge bomen langs de weg liggen in totaal twaalf huizen verscholen tussen het groen. Veelal zijn het (woon-)boerderijen met een flinke lap grond eromheen. Glimmen is geen arm dorp en deze straat al helemaal niet.

Spot of jaloezie?

Dat leidde op sociale media al tot de nodige spot – of jaloezie? ‘De Postcode Loterij is een omgekeerde Robin Hood: stelen van de armen en het geld geven aan de rijken’, werd getweet. Of, sarcastisch: ‘Het komt gelukkig goed terecht. Het had ook bij mensen terecht kunnen komen die het niet goed hebben.’

Arm of rijk, de gelukkige Glimmenaren hebben net als miljoenen andere Nederlanders eerlijk een lot gekocht – en eerlijk gewonnen. En daarom verzamelen ze zich gisteravond in de regen bij de felverlichte truck van de Postcode Loterij, naast de kerk. Het liedje Billionaire van Bruno Mars en Travis McCoy klinkt door de speakers. Kinderen rennen rond, buren groeten elkaar: ,,Hé! Heb jij ook loten?”

Een gezin dat sinds een jaar of twee in Glimmen woont is naar het plein gekomen. ,,De telefoon staat sinds de bekendmaking van de cijfers roodgloeiend. Mijn baas wilde al weten of ik morgen nog kom.”

‘Ontzettend jammer’

Buurvrouwen Noor en Fenneke staan te wachten. Fenneke heeft geen lot, Noor wel. ,,Ik was op Facebook aan het scrollen en zag dat een andere buurvrouw over de loterij werd aangesproken. Ik dacht: wat is dit nu voor onzin!” Voor Fenneke is het zuur. ,,Ik vind het ontzettend jammer. Maar ik ben wel blij voor mijn buurvrouw.”

Bij een poffertjeskraam wordt ook warme chocolademelk uitgedeeld. Op een groot scherm is Miljoenenjacht te zien, het programma waarin presentator Martijn Krabbé de winnaars aan Rijksstraatweg verrast.

Zoals Juan en Grietje, die met één lot 2,7 miljoen euro wonnen. Ze zijn net verhuisd naar een huis 100 meter verderop. De prijs is op hun oude huis gevallen, maar dat is nog wel van hen. ,,Een mooi afscheidscadeautje.” Hun drie kinderen (18, 20 en 22) wilden eerst niet geloven dat hun ouders nu miljonair zijn. ,,Ja ja. Ik ga gewoon gamen met mijn vrienden”, bromde de jongste. Of ze het verschil gaan merken op hun bankrekening? ,,Nou, zeker wel”, zegt Grietje.

loading  

‘Vier nullen is genoeg’

Drie anderen nemen 5,4 miljoen euro in ontvangst namens hun moeder. Zij heeft twee loten, maar is fysiek niet in staat de prijs te ontvangen.

Metje (73) vindt het spannend. ,,Dat dit hier nu gebeurt he? Dit zie je normaal alleen op televisie.” Een bedrag met zes nullen vindt ze niet nodig. “Vier is genoeg hoor!”

Maakt al dat geld gelukkig? Dat weten ze in het Friese Eastermar, waar vorig jaar de PostcodeKanjer viel. Veel inwoners daar konden het geld goed gebruiken en lieten bijvoorbeeld hun huis verbouwen. Maar het winnen van een grote geldprijs bracht ook onrust achter voordeuren, vertelde de eigenaar van de lokale supermarkt onlangs tegen de Leeuwarder Courant . ,,Je wilt niet weten wat geld doet met mensen. De dokter heeft hier heel wat slaappillen voorgeschreven. Mensen waren compleet overrompeld, ze konden er niet van slapen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen