Zijn nieuwe auto, zijn grote trots, moest op de foto op de spoorwegovergang. Maar de trein kwam te snel en Herman (20) kreeg de auto niet meer gestart. Vrienden toonden hem maandagavond de laatste eer bij het spoor in Glimmen waar Herman verongelukte.

Tranen, omhelzingen en troostende woorden. Tientallen vrienden van automeetings en voetbalvereniging ZNC uit Zuidbroek komen naar de overgang in de Oude Schoolweg. In kleine groepjes gaan ze naar de berm naast het spoor waar Herman overleed.

Zijn 16-jarige vriendin, die bij het ongeval was, arriveert als een van de eersten. Haar oog valt op iets in de afrastering naast de spoorbaan. De ketting van Herman. Ze huilt bittere tranen maar koestert het sieraad.

Voor velen is het niet te bevatten: Herman, die zijn nieuwe aanwinst nog zo trots had geshowd op een auto-meeting in Winschoten zaterdag, is niet meer. Het gaat allemaal razendsnel zondag begin avond. Herman is de hele dag al aan de rit met zijn vriendin. Genieten en mooie foto’s maken van de nieuwe aanwinst. De wagen moet ook op de foto op de spoorweg in Glimmen.

Alle pech van de wereld

Opeens gaat het alarm en gaan de spoorbomen dicht. Een trein in aantocht. Herman springt in de auto maar het lukt hem niet de automaat te starten. Met z’n tweeën proberen ze de wagen van het spoor te duwen, tevergeefs. Zwaaien naar de machinist helpt ook niet, die kan niet tijdig stoppen. Paniek alom. Ze springen weg, ieder een kant op.

De trein botst op de wagen en Herman heeft alle pech van de wereld. Hij wordt geraakt door de auto. De 160 passagiers van de trein en de machinist zijn ongedeerd. De schade aan de auto, trein en overgang zijn groot.

Woordvoerder Aldert Baas van ProRail spreekt van een tragisch ongeval. ,,Elk ongeval is tragisch, maar als je hoort wat hier is gebeurd dan is het helemaal erg. De machinist was ongelofelijk ontdaan.’’

Blij met zijn nieuwe auto

Twee vriendinnen komen met rozen naar de plek van het ongeluk. ,,Dit komt hard aan’’, zegt Ashley uit Veendam. Ze kent Herman van de voetbalclub en van de auto-meetings. ,,Hij kwam zaterdag nog naar een meeting in Winschoten. Helemaal blij met zijn nieuwe auto.’’ Zij en vriendin Naomi hoorden zondagavond van het ongeluk. Toen ze de foto zagen wisten ze het direct: die zwaar beschadigde auto is van Herman. ,,Een grote klap. Deze te lieve en gezellige jongen....’’

Hermans grote kameraad is er ook. Hij wordt door velen omhelst en gecondoleerd.

Ook bij ZNC in Zuidbroek, waar Herman van zijn zesde tot zijn negentiende voetbalde, komt het nieuws hard binnen. ,,Herman was in zijn team de stille kracht. Heel erg dat hem dit is overkomen’’, zegt bestuurslid René Schut. Hij is samen met medebestuurder Bennie Bosgraaf, om Herman de laatste eer te bewijzen en om de clubleden, die met velen langskomen, op te vangen.

Herman groeide op bij opa en oma in Zuidbroek. Sinds een half jaar had hij verkering en was veel thuis bij zijn vriendin en haar vader in Groningen. ,,Dit is voor ons, maar vooral voor mijn dochter een groot drama’’, zegt de vader.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen