Goed nieuws voor Siem (4) en Tyrel (12): zeer groot aantal Samaritaanse leverdonoren meldt zich bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Annemarie en Diederik van Overveld zoeken een donor die bij leven een deel van zijn/haar lever aan hun zoon Siem wil afstaan. Foto: Pix4Profs-Ron Magielse

Grootschalige media-aandacht voor de 4-jarige Siem van Overveld en de 12-jarige Tyrel Fazliova heeft ertoe geleid dat een ‘zeer groot aantal’ potentiële levende leverdonoren zich heeft gemeld bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

In deze krant, bij de tv-programma’s Beau en Hart van Nederland en verschillende andere media werd aandacht besteed aan de twee jongens die dringend een nieuwe lever nodig hebben.

De ouders zagen zich genoodzaakt potentiële donoren op te roepen, omdat er binnen hun gezinnen geen mogelijkheden waren voor een transplantatie van een deel van een lever van een levende donor.

Verder screeningstraject

Dit leverde een ‘zeer groot aantal’ aanmeldingen op. ‘Nog niet eerder hebben zo veel mensen zich aangemeld om bij leven een deel van hun lever af te staan. Tot nu toe meldsen zich per jaar slechts enkele altruïstische of Samaritaanse leverdonoren’, meldt het UMCG in een persbericht.

Met de aanmeldingen die het meest geschikt lijken gaat het UMCG een verder screeningstraject in.

Binnen afzienbare tijd geschikte lever

Dit traject neemt enkele weken in beslag, waarbij onder andere gekeken wordt naar de gezondheidssituatie van de potentiële donoren. De verwachting is dat beide jongens binnen afzienbare tijd een geschikte lever kunnen krijgen.

Het UMCG is het enige centrum in Nederland dat levertransplantaties bij kinderen uitvoert.

menu