Een lokaal ondernemersnetwerk in Haren en Tynaarlo bemiddelt tussen non profit organisaties en bedrijven die ze willen bijstaan met raad en daad en andere zaken. Woensdag kwamen de partijen online bij elkaar.

Een dienstverlener heeft nog vijf tafels, twee kasten en een keukenblokje over. Een andere organisatie biedt advies aan om mensen fatsoenlijk te kleden voor sollicitaties. Een software bedrijf heeft het testen van software in Griekenland in de aanbieding. Zie hier een deel van het aanbod gedaan in de aanloop naar de vierde Haren-Tynaarlose Uitdaging.

Het is een evenement waar maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen worden gekoppeld aan ondernemers die zich willen inzetten voor een goed doel. In ons land opereren inmiddels tientallen van dit soort platforms. De eerste ‘uitdaging’ ontstond ruim twintig jaar geleden in Arnhem. Kenmerk is steeds dat hulp plaats vindt met gesloten beurzen, in ruil voor een tegenprestatie.

Bouwmateriaal

Alle deelnemers die woensdag een verzoek hadden, konden tijdens het evenement kort hun vraag naar voren brengen. Madeleine Durant van het Voedselbos in Glimmen zoekt bouwmaterialen. Sportcoach Bas Veldman biedt in Haren clubs en bedrijven aan om mee te doen aan een sportevenement. Elmar Schraa van Landschapsbeheer Groningen wil alle groene vrijwilligers in kaart brengen en faciliteren.

,,We zijn gewend aan een groot evenement, met veel mensen en hapjes en drankjes. Het was voor ons ook spannend of het online zou werken. We wisten ook niet goed of er veel belangstelling was’’, zegt Gerni Luttikhuis van de organisatie. ,,Dit jaar waren er ook geen sprekers, dat werkt online niet zo goed. We laten in elk geval niemand met lege handen naar huis gaan, we proberen iedereen te helpen.’’

Afgelopen jaar was de maatschappelijke beursvloer in de Bloemenveiling in Eelde. Die werd goed bezocht: er waren 120 deelnemers en er kwamen ruim honderd matches tot stand. Die vertegenwoordigden een maatschappelijke waarde van zo’n 160.000 euro, zegt de organisatie.

Geen tijd

Ondernemers staan trouwens niet altijd te trappelen, ze zeggen soms ook gewoon ‘nee’, aldus Luttikhuis. ,,Bedrijven willen een enkele keer niet mee doen. We hebben het al hartstikke druk, zeggen ze dan. We hebben echt geen tijd. Ik snap dat wel, bedrijven zitten vaak niet te wachten op nog meer gedoe. Wij proberen ze dan te helpen door ze te faciliteren en te verlossen van gedoe. En dat werkt soms heel goed.’’

Bedrijven kunnen soms ook niet anders en moeten zich noodgedwongen van hun sociale kant laten zien. ,,Gemeenten waar ze zaken mee doen vragen vaak ook: wat doen jullie voor de samenleving? Vaak willen bedrijven ook best iets doen, maar ze weten niet hoe en wat. Het is ook niet hun core business natuurlijk. Wij helpen ze er graag bij.’’

De veiling is weliswaar in de eerste plaats bedoeld voor deelnemers uit Haren en Tynaarlo, maar ook inwoners van Groningen mogen mee doen. ,,In de stad was eerst ook een Uitdaging, maar die is er helaas niet meer’’, zegt Luttikhuis. Op 22 september is de volgende online beurs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen