,,Ik hoop dat het u goed zal gaan,’’ zegt de politierechter na afloop van de zitting tegen de vrouw die zij zojuist heeft veroordeeld. De veroordeelde vrouw is een 49-jarige inwoner van Wehe-den Hoorn. Ze maakte zich schuldig aan verduistering in dienstbetrekking.

Zij was de penningmeester van de plaatselijke ijsvereniging. Het was klein begonnen. Dan leende ze 50 of 100 euro waarover zij als penningmeester kon beschikken. Ze leende het in die zin, dat ze het aan niemand vertelde. Als haar salaris binnenkwam, ging het geleende geld terug.

Maar de bedragen werden groter en groter, niet in de laatste plaats als gevolg van haar online gokverslaving. Aan het einde van het jaar - vlak voor de kascommissie de boel kwam controleren - leende ze geld van bijvoorbeeld vrienden om de balans weer kloppend te maken. Maar de gaten die voortdurend gevuld moesten worden werden na verloop van tijd te groot om nog te kunnen vullen.

Gokken om de gokverliezen terug te winnen

En daarmee nam ook de wanhoop toe. M. bleef gokken in de hoop haar gokverliezen terug te kunnen winnen. Zo werd het nog erger.

Eind 2017 heeft ze op het punt gestaan, zo vertelt ze in de rechtszaal, zich aan te geven bij de politie. De afspraak was al gemaakt. Maar kort voor de afspraak bood haar werkgever aan haar te helpen. Hulp die ze aanvaardde, terwijl ze ondertussen door bleef gokken. In november vorig jaar meldde ze zich alsnog.

Een brief met excuses op de jaarvergadering

In totaal heeft ze zo’n 44.000 euro ontvreemd. Voordat ze zichzelf aangaf had ze al zo’n 15.000 euro teruggestort. Met de vereniging heeft ze een betalingsregeling getroffen. Op dit moment resteert er nog een schuld van 20.000 euro. Tijdens de laatste jaarvergadering van de ijsvereniging werd een brief voorgelezen waarin de vrouw haar excuses aanbood aan de leden.

De politierechter hield haar voor dat bij het bepalen van de straf gekeken wordt naar de hoogte van het fraudebedrag. In dit geval geven de richtlijnen die rechters hanteren een gevangenisstraf van twee tot vijf maanden aan.

Doorleefd gevoel van schuld en schaamte

De rechter wilde evenwel rekening houden met persoonlijke omstandigheden, het feit dat ze zichzelf heeft gemeld en met haar gokverslaving. ,,Dat doe je zelf, maar het is wel een verslaving.’’ De politierechter stelde verder vast dat de verdachte een ,,doorleefd gevoel van schuld en schaamte’’ heeft. ,,Ik ga u niet naar de gevangenis sturen.’’

De rekening die de voormalige penningmeester kreeg gepresenteerd: een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. De opgelegde straf was iets lager dan waar de officier van justitie om had gevraagd. Volgens de politierechter is een voorwaardelijke celstraf noodzakelijk als waarschuwing. Niet alleen voor M. maar voor alle vrijwilligers bij verenigingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank