Google eert astronaut Wubbo Ockels (die band had met Groningen) met eigen doodle

De Doodle van Wubbo Ockels die op 28 maart 2020 op Google te zien was.

De Nederlandse astronaut Wubbo Ockels is op zijn geboortedag, 28 maart, door Google geëerd met een eigen doodle. De in 2014 overleden Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte en zou vandaag 74 jaar zijn geworden. Hij had een bijzondere band met Groningen.

Ockels was natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Van 31 oktober tot en met 6 november 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte met het ruimteveer Challenger.

Hij was tijdens de vlucht en het verblijf in het Spacelab D-1 verantwoordelijk voor de vele meetapparatuur, waarmee allerlei proeven werden uitgevoerd, volgens Google waren het er meer dan 75.

Na zijn vlucht gebruikte hij zijn bekendheid als astronaut om zich in te zetten voor duurzaamheid.

Band met Groningen

Ockels studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde in 1973 cum laude zijn doctoraalexamen. In 1978 promoveerde hij aan de RUG op onderzoek naar het verval van atoomkernen onder uitzending van gammastraling aan het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) in Groningen.

In 1986 werd de Wubbo Ockelsprijs aan hem opgedragen. Participanten in de prijs waren de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Energy Valley, Hanzehogeschool Groningen en de Nederlandse Gasunie.

De tweejaarlijkse prijs werd uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd op het gebied van natuurwetenschappen of techniek, en een band hebben met Groningen. Ockels won de prijs zelf als eerste.

Naast deze prijs bestond ook de juniorprijs, waarbij schoolklassen een competitie aangingen op het gebied van techniek en duurzame ontwikkeling.

De prijzen zijn sinds 2010 niet meer uitgereikt, na een conflict tussen Ockels en de stichting die de prijzen uitreikte.

Vol creatieve ideeën

Ockels zat vol creatieve ideeën waarvoor hij in Groningen vaak gehoor vond. Zo bedacht hij een vlieger waarmee je stroom kon opwekken. Voor de eerste openbare demonstratie kwam hij in 2007 met zijn vriend gitarist Jan Akkerman naar de viering van Groningens Ontzet.

Akkerman zou elektrische gitaar spelen met live opgewekte duurzame stroom, maar dat lukte uiteindelijk niet. Wegens windstilte werd de vlieger eerder opgelaten en speelde Akkerman op stroom uit een accu. Maar het idee dat het kón, was gelanceerd.

Ook bedacht Ockels de superbus, een gestroomlijnde, zwarte limo die 23 passagiers in een uur van Groningen naar Amsterdam zou vervoeren, als alternatief voor de afgeblazen Zuiderzeelijn.

Ockels wilde samen met zijn (in Groningen geboren en getogen) vrouw Joos in zijn eigen duurzame zeilschip Ecolution de wereld rond gaan varen. Het schip werd in Groningen gebouwd. De bouw verliep moeizaam en er waren veel tegenslagen. Behalve wat proefvaarten heeft hij zijn droom niet kunnnen waarmaken.

Ockels overleed op 18 mei 2014 aan nierkanker. Hij werd 68 jaar oud. ‘Dank je, dr. Wubbo Ockels, voor het verslaan van de zwaartekracht en het creëren van een betere toekomst voor ons allemaal!’, besluit Google.

menu