Google sponsort Groninger natuur

Google, de wereldwijd opererende internetreus, gaat twee natuurprojecten ondersteunen in de provincie Groningen.

Bijen en vlinders

Het gaat om de aanleg van een toevluchtsoord van bijen en vlinders tussen Uithuizen en Uithuizermeeden in de gemeente Eemsmond en de bouw van een speciale bijen-app voor boeren, terreinbeheerders en particulieren.

,,De situatie van de bijen is in Groningen nog erger dan elders in het land. Er is in de winter veel sterfte. Google is zich hiervan bewust en wil graag iets doen in de gemeenschap waarin we actief zijn. Vandaar dat we dit project ondersteunen’’, zegt woordvoerster Cindy Penders van Google Benelux.

De bijdrage is in principe éénmalig, zegt ze. ,,Maar partijen kunnen elk jaar weer een aanvraag indienen.’’

Google heeft de projecten zelf uitgekozen en de betrokken partijen benaderd.

,,We werden op een maandagmiddag plotseling door Google opgebeld. Ze waren op zoek naar een natuurproject met bijen. Dat was wel heel bijzonder. Het is ook mooi dat zo’n groot, wereldwijd opererend concern geld wil steken in de natuur’’, zegt Marjon Schuttinga, de gebiedscoördinator van Collectief Midden Groningen en ook medewerker van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen. Dat laatste collectief trekt de ontwikkeling van de bijen-app.

Samenwerking

Schuttinga is heel content met de bijdrage van Google, die enkele tienduizenden euro’s steekt in de ontwikkeling van de bijen-app. De drie agrarische collectieven in Groningen werken daarbij samen met terreinbeheerders, natuurorganisaties, gemeenten en bijenkenners, zoals bijvoorbeeld imkers.

,,Je kunt de app straks gebruiken om te kijken of je als boer, medewerker van de gemeente of burger goed bezig bent voor bijen. Hij geeft tips en informatie over de dieren. We gaan dit najaar eerst een proef-app ontwikkelen, die wordt getest op een paar plekken in Oost-Groningen. Daarna moet er een definitieve app worden gebouwd. Als die klaar is, ligt het voor de hand dat die ook elders in Nederland kan worden gebruikt.’’

Google in de Eemshaven

Google, vooral bekend van de gelijknamige zoekmachine, bouwt in de Eemshaven een groot datacenter. Het ict-knooppunt, waarin 600 miljoen euro is geïnvesteerd, nadert inmiddels zijn voltooiing.

Eind volgend jaar is het volledig in bedrijf. Er werken dan ruim 150 mensen. Google denkt nog na over de verdubbeling van de capaciteit, op een braakliggend terrein dat grenst aan de nieuwbouw.

Behalve deze twee natuurprojecten steekt het dataconcern in Groningen ook geld in een project om scholieren tussen de 9 en 12 jaar te leren programmeren op school.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.