Gouden Kalf-winnaar Dan Geesin verrast motorclub met kunstwerk

Kunstenaar en muzikant Dan Geesin (Londen, 1970) heeft de Groningse afdeling van motorclub Black Sheep in Delfzijl voorzien van een kunstwerk. Het is een beeld van een schaap.

Het houten schaap is een geschenk van de kunstenaar. Het beeld houdt de wacht bij de ingang van het clubhuis.

Geesin heeft het zwarte schaap oorspronkelijk gemaakt voor een tentoonstelling in Noorwegen in 2000. Het object lag vijftien jaar lang in de opslag waar het door houtwormen dreigde te worden opgegeten. De kunstenaar ging via internet op zoek naar een nieuwe eigenaar. De Black Sheep leek hem de meest geschikte kandidaat, niet alleen vanwege de clubnaam maar ook omdat Geesin verwantschap voelt met deze groep outsiders.

De eerste ontmoeting met leden van de Black Sheep en de officiële overhandiging van het kunstwerk zijn door Dan Geesin vastgelegd op video voor zijn project The Bonfire Monologues. In deze documentaireserie op YouTube reist de kunstenaar door Nederland, op zoek naar nieuw publiek op ongebruikelijke plekken. Eerder bezocht hij het asielcentrum in Ter Apel, een filiaal van IKEA en het Nederlandse kantoor van Google.

Geesin werkt in Amsterdam en Groningen. Hij won tijdens het Nederlands Film Festival 2011 een Gouden Kalf voor zijn korte film Olifantenvoeten. Als muzikant leverde hij bijdragen aan films van regisseuse Esther Rots, zoals Kan Door Huid Heen (2009) met actrice Rifka Lodeizen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.