'Grönnens Laid scherpt contrast stad en provincie aan'

Als het aan Gerard Kremer, voorzitter MKB Noord ligt, wordt het Grönnens Laid afgeschaft. Het volkslied zou het contrast tussen stad en provincie alleen maar aanscherpen. Kremer licht toe.

Het Grönnens Laid afschaffen, hoe komt u erbij?

,,Ja, dat is een goed idee hè.”

U bent zeker geen Groninger?

,,Jawel hoor, ik ben een geboren Stadjer die in Drenthe woont en toevallig ook nog commissaris bij de voetbalclub Heerenveen is.”

Dat verklaart een hoop. Hoe goed kent u het Grönnens Laid eigenlijk?

,,Heel goed. Ik ken ‘t en ik zing ‘t ook. Maar kennen anderen die het volkslied zingen het ook goed? Weet wat je zingt. Het begint al in het eerste couplet: ‘Ain pronkjewail in golden raand, is Grönnen, Stad en Ommelaand’. Daar wordt de stad als juweel neergezet en de provincie komt er af met een gouden randje. Dat is precies hoe mensen in de provincie over de stad denken en andersom.”

De populariteitsprijs wint u in Groningen niet met deze opvatting?

,,Ik heb dit gezegd op een ondernemersbijeenkomst in het Grand Theatre in Groningen. Het is bedoeld als prikkelende stelling. Ondernemers uit de provincie waren het met me eens, ondernemers uit de stad weer juist niet.”

Hoe dat zo?

,,Nou, waarom vestigt een ondernemer zich met zijn bedrijf nooit in een plaats als Beerta, maar wel in de stad Groningen. Daar klitten alle bedrijven samen. Als je de CBS cijfers over de economische toestand bekijkt, doet de provincie Groningen het helemaal niet zo veel slechter dan andere provincies. Haal je de cijfers van de stad eruit, dan blijft er voor de provincie niet veel over. Het is toch verbazingwekkend dat de Stad het zo goed doet en de provincie zo slecht.”

Misschien willen ondernemers niet naar de provincie omdat de verbindingen slecht zijn of omdat ze daar geen personeel kunnen krijgen?

,,Als gebiedsregisseur voor het Akkoord van Westerlee kom ik vaak bij gemeenten op bezoek. Er zijn prachtige bedrijventerreinen met veel ruimte. Die gemeenten willen alles voor een ondernemer doen. Dus waarom zou je je bedrijf daar niet vestigen. En afstand? Wat is nu drie kwartier rijden naar Beerta vanuit de stad. Ik bezoek wel eens een vriend in Shanghai. Vanaf het vliegveld ben ik tweeënhalf onderweg naar hem en dan ben ik nog in Shanghai. Waar praten we dan over.”

Groningers zijn toch wel solidair met elkaar?

,,Nou, een Stadjer geeft graag af op de provincie. En iemand uit de provincie geeft graag af op de arrogante Stadjers. Het is wel zo dat als de EO een televisieprogramma maakt over de Pekela’s waarmensen zogenaamd lui zijn en niet willen werken, dan valt Stad en ommeland over zo’n omroep heen. Maar ik maak het mee in de Pekela’s en Veendam. Het gaat er niet goed. Ze willen de problemen zelf oplossen en bemoeienissen vanuit de Stad wijzen ze af. Ik vind het jammer dat die samenwerking niet van de grond komt. Er liggen kansen.”

Iets anders, in het nationale volkslied Wilhelmus wordt verwezen naar het Duytschen Bloedt en de verering van de koning van Hispanien. Ook maar afschaffen?

,,Dat ligt inderdaad gevoelig. Ik ben niet voor het afschaffen van het Wilhelmus en ook niet voor het afschaffen van het Grönnens laid. Het gaat me er om dat mensen weten wat ze zingen en weten wat er met de tekst bedoeld wordt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.