Grafschenner op heterdaad betrapt in Hoogezand

Verdachten van grafschennis in Veendam en Hoogezand aangehouden. Foto: Archief DvhN

Komt er met de aanhouding van twee Muntendammers (37 en 29 jaar) een einde aan de reeks vernielingen en diefstallen op begraafplaatsen in de regio Veendam?

Een van hen werd maandagmiddag om halfzes op heterdaad betrapt toen hij vanaf begraafplaats De Stille Hof in Hoogezand spullen van graven had gepakt en deze in een tas bij zich had. Kort hierna kon de politie ook de tweede verdachte aanhouden.

Vernielingen en diefstallen vanaf begraafplaatsen

Vernielingen en diefstallen vanaf begraafplaatsen waren de afgelopen periode schering en inslag op begraafplaatsen in Veendam, Wildervanksterdallen, Muntendam en Meeden. Zo zijn op de algemene begraafplaats in het centrum van Veendam al met al een kleine honderd graven vernield.

Vaas van graf verwijderd

Het bleef niet bij vernielingen, ook werden voor nabestaanden emotionele voorwerpen van graven gestolen. Op de begraafplaats in Meeden werd begin deze maand een bronsachtige vaas, in de vorm van een hand en geschonken door vrienden van de overledene, losgeschroefd en meegenomen.

Op begraafplaats Buitenwoelhof in Veendam werden een door de overledene zelf ontworpen bronzen en houten schaal gestolen. En op de begraafplaats aan de Dalweg in Wildervanksterdallen werd onlangs een urn uit een urnenwand gestolen. De as is inmiddels, na een oproep op Facebook, teruggebracht.

Politiewoordwoordvoerder José van Gijssel: ,,Uit de verhoren met beide mannen moet blijken of ze ook hiervoor verantwoordelijk zijn. Naar aanleiding van de reeks vernielingen en diefstallen surveilleerde de politie al extra in de buurt van begraafplaatsen.

menu