Granaten in Adriaan Pauwstraat ontmanteld; omwonenden mogen naar huis

Bouwvakkers hebben in een woning in de Adriaan Pauwstraat in Groningen op dinsdagochtend vier handgranaten aangetroffen. Daarop heeft de politie in een straal van 150 meter rond de woning alles afgezet en tientallen woningen ontruimd.

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) deed onderzoek in de woning en in de omgeving, maar trof volgens de politie geen bijzonderheden aan. De omwonenden mochten in de loop van de middag weer naar hun huizen terug.

De ontstekers van de handgranaten die in het gebouw waren gevonden zijn verwijderd. ,,Het gaat om gevaarlijk spul'', aldus een woordvoerder van de politie. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de herkomst van de granaten.

Alle woningen in een straal van 150 meter rond de granaten werden ontruimd, inclusief de flat aan de nabijgelegen Asingastraat. De bewoners werden door de gemeente Groningen in de buurt opgevangen. Het ging om veertig bewoners, aldus de politie. In totaal werden 48 woningen ontruimd. Rond 14.00 uur mochten de bewoners terug naar huis.

De bouwvakkers hebben de bewoner vanmorgen nog thuis gezien. De politie heeft hem nog niet gesproken. Het gaat om een Nederlander die al jaren op het adres woont en niet eerder in aanraking is geweest met de politie.

De vinders van de granaten: Danny de Boer (links) en Bart Ploeg.
De vinders van de granaten: Danny de Boer (links) en Bart Ploeg. Foto DvhN/Ina Reitzema

Medewerkers van bouwbedrijf Tadema uit Groningen waren in de woning bezig met renovatiewerkzaamheden toen ze de granaten in een plastic zak achter een plafondwand vonden. De bouwvakkers brachten de granaten naar buiten, legden die in een kruiwagen en reden ze naar buiten. Een bomverkenner van de politie constateerde dat het om handgranaten ging, waarop direct de EOD werd ingeschakeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.