Grasfabriek ziet af van Stadskanaal

Het bedrijf HarvestaGG ziet ook af van een vestiging op een bedrijventerrein in Stadskanaal. Onder meer omdat een investeerder is afgehaakt.

Dat heeft burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal donderdag bevestigd. Ze is uiterst teleurgesteld over het besluit van HarvestaGG.

Geuroverlast

Het bedrijf, dat in Lelystad is gevestigd, wil in een zogenoemde Green Goods Farm gras verwerken en daarvan veevoeder en biobrandstof maken. Het gras zou geleverd worden door boeren in de regio. Het bedrijf wilde zich aanvankelijk, na bemiddeling van Galama, vestigen op bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal, op een stuk grond van Avebe.

Het aardappelmeelconcern besloot echter de grond niet af te staan. Het was bang dat de Green Goods Farm geuroverlast zou veroorzaken. Andere ondernemers op het bedrijventerrein verzetten zich om dezelfde redenen.

55 miljoen

Directeur Jan Cees Vogelaar van HarvestaGG zag daarop diep teleurgesteld af van Ter Apelkanaal en ging op zoek naar een andere plek in de omgeving. Die vond hij snel op een bedrijventerrein in Stadskanaal, nabij de provinciale weg N366. ,,De grond daar is van particuliere ondernemers’’, aldus Galama. ,,We hebben hen en HarvestaGG met elkaar in contact gebracht en er werden snel zaken gedaan. Onze gemeenteraad wilde ook meewerken.’’

Maar donderdag werd duidelijk dat HarvestaGG een streep zet door het plan in Stadskanaal. Volgens de burgemeester is een investeerder afgehaakt waardoor de financiering voor het project niet rond kwam. Er was ongeveer 55 miljoen euro nodig. Ook waren andere omstandigheden zoals de lage olieprijs voor HarvestaGG aanleiding af te haken.

,,Echt heel jammer’’, zegt Galama. ,,Voor HarvestaGG, maar ook voor de particuliere eigenaren van de bedrijfsgrond. En ook voor de regio, denk alleen al aan de werkgelegenheid.’’ In de Green Goods Farm was in eerste instantie plaats geweest voor 25 werknemers.

’Contact houden’

De burgemeester geeft de moed echter nog niet helemaal op waar het om de komst van een Green Goods Farm gaat. ,,We blijven contact houden met het bedrijf en wellicht zijn er in de toekomst toch nieuwe mogelijkheden. Het plan voor zo’n Farm is en blijft mooi.’’

Directeur Cees Jan Vogelaar van HarvestaGG wilde geen commentaar geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.