Minima in Het Hogeland kunnen vanaf juli 2020 gratis met het openbaar vervoer

Minima in Het Hogeland kunnen vanaf 1 september gratis met de trein en de bus. Foto: Marcel van Kammen

Mensen met een minimuminkomen in Het Hogeland kunnen volgend jaar buiten de spits gratis met het openbaar vervoer. De gemeente doet een proef van een jaar.

Het gratis reizen geldt vanaf 9 uur ‘s ochtends voor zowel de trein als de bus en is voor alle gezinsleden.

,,In Het Hogeland woon je in een uitgestrekt plattelandsgebied. Als je dan gratis kunt reizen geeft dat een enorme vrijheid. Mensen kunnen naar andere plaatsen om daar een cursus te volgen, vrijwilligerswerk te doen of vrienden bezoeken’’, zegt wethouder Mariëtte de Visser (PvdA) die supertrots is op de regeling. ,,Veel minima reizen nu nauwelijks omdat ze het openbaar vervoer te duur vinden.’’ In Het Hogeland komen zo’n 3450 volwassenen en 1000 kinderen voor de regeling in aanmerking. Met de ov-kaart kunnen ze de hele provincie door.

Proef begint juli 2020

De gemeente begint volgend jaar juli met een proef van een jaar. Kosten: 300.000 euro. Daarna gaat ze kijken wat het oplevert. De Visser: ,,We willen graag weten hoe vaak mensen er gebruik van maken, of ze deelnemen aan activiteiten en ook of het kosten bespaart.’’

Minima kunnen al een beroep doen op potjes voor teruggave van reiskosten, bijvoorbeeld als ze een cursus volgen. ,,We werken veel op declaratiebasis en met losse bonnetjes. Als mensen gratis met het ov kunnen, scheelt dat werk.’’ Daarnaast reizen mensen in het kader van de WMO met taxibusjes. ,,We verwachten dat een deel van deze mensen overstapt naar het openbaar vervoer. Dan wordt weer minder een beroep gedaan op de WMO.’’

Armoedebeleid

Het invoeren van het gratis reizen, past in het armoedebeleid van de gemeente. Die wil alle inwoners mee laten doen in werk, sport, onderwijs en cultuur.

Voor de proef zijn afspraken gemaakt met treinvervoerder Arriva en het OV-bureau dat over het busvervoer gaat. Vervoerders willen graag hun lege plekken in de daluren gevuld zien. ,,En gemeenten willen mensen uit hun sociaal isolement halen. Dan is deze regeling een win-winsituatie’’, zegt Gert Veringa van het OV-bureau.

menu