Gratis picknickkleedjes om Noorderplantsoen schoon te houden

Gaan picknickkleedjes het Noorderplantsoen redden? Ze worden de komende tijd gratis uitgedeeld en veranderen na de maaltijd in een afvalzak.

Een hond die zich verslikt in een grote satéprikker, kinderen die met hun blote voeten op bierdopjes stappen en rondslingerend blik in het speelzand. Het Noorderplantsoen is na drukke dagen een zootje. Medewerkers van de gemeente werken iedere ochtend met man en macht om de boel weer op orde te krijgen. Maar wat zou het toch mooi zijn als picknickers zelf hun troep opruimen.

Om dat voor elkaar te krijgen deelt de gemeente de komende tijd het mogelijke gouden ei uit: picknickkleedjes. Wie dineert in het plantsoen kan bij het uitbuiken het afval in het midden van het kleedje schuiven en het op een handige manier opvouwen, zodat een afvalzak ontstaat.

,,We hopen dat dit ervoor zorgt dat mensen bewuster worden van de troep die we met zijn allen maken’’, zegt Hendrik van der Veen van de afdeling handhaving van de gemeente Groningen. Het veelgebruikte park moet gezellig blijven. Bonnen schrijven doet de gemeente liever niet. ,,Daarom zou het mooi zijn als dit werkt. Lukt het niet, dan gaan we misschien toch naar meer regels toe. Dat er alleen nog maar op bepaalde plekken gebarbecued mag worden bijvoorbeeld.’’

De kleedjes zijn gemaakt van gerecycled plastic en worden al gebruikt op andere plekken zoals het Amsterdamse Westerpark. De resultaten zijn goed. Het stadsdeel bespaart zelfs op schoonmaakkosten.

Groningen heeft 2000 kleedjes geprint om uit te delen. Als de komende tijd blijkt dat het plantsoen er schoner door blijft, komen er later zuilen te staan waar bezoekers zelf een kleedje vanaf kunnen scheuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu