Wie woonden er vroeger? Wanneer is dit huis gebouwd? Is het ooit verbouwd? In het oude raadhuis in Appingedam konden mensen dinsdagmiddag vragen stellen over panden bij het Loket Pandonderzoek.

Achter twee plastic kuchschermen zitten Rixt Zuidema van de Groninger Archieven en Jeroen Hillenga van het Streekarchivariaat Noordoost Groningen. Twaalf mensen hebben een tijdslot van 15 minuten gereserveerd om iets meer te weten te komen over een gebouw en Hillenga heeft van te voren vast wat gegevens van de gebouwen opgezocht.

De eerste die binnenstapt is Esther Boersma uit Appingedam. Haar woning aan de Wilhelminaweg is bijna honderd jaar oud. Hillenga heeft nog geen bouwtekening gevonden, maar tovert wel een oude foto tevoorschijn. „Ah, die heb ik nog niet eerder gezien”, zegt Boersma. „Wat leuk!”

Loket Pandonderzoek

Het Loket Pandonderzoek is georganiseerd in het kader van de Maand van de Groninger Geschiedenis. „Mensen vinden het vaak heel interessant om meer te weten te komen over het huis waar ze wonen, of waar ze geboren zijn”, weet Zuidema. „We kunnen van alles terugvinden. Van bouwtekeningen en verbouwingen tot wie er hebben gewoond. Zo kunnen we soms zelfs zien of er dienstmeiden in de woning verbleven.”

Soms is er ook een serieuzere reden om op onderzoek uit te gaan. „Vanwege de aardbevingen is het voor sommige mensen heel nuttig om precies te weten hoe oud sommige delen van hun huis zijn. Dat kunnen we soms terugvinden.”

Met de nadruk op soms, want het kan een hele puzzel zijn. Bijvoorbeeld omdat straatnamen in de loop van de tijd zijn verdwenen of omdat bepaalde gegevens niet zijn bewaard. „Als je nu je huis wil verbouwen of een huis wil bouwen, heb je een flinke stapel papier nodig. Vroeger had je één velletje plus een bouwtekening nodig om toestemming te krijgen voor een project”, zegt Hillenga.

‘Geen idee wanneer het gebouwd is’

Nane van der Molen uit Leermens wil graag weten wanneer zijn huis gebouwd is. Hij draagt een linnen tasje bij zich boordevol boekjes en formulieren. Hij is zelf al druk geweest met het onderzoek. „We hebben wel een oude krant gevonden tijdens het verbouwen, een Nieuwsblad van het Noorden uit 1867, maar ik heb geen idee wanneer het daadwerkelijk gebouwd is.”

„1885”, weet Hillenga te vertellen. „Het was eerst een boomgaard en later is het een huis geworden.” Dat is nieuwe informatie voor Van der Molen. „Ik woon er al sinds 1973. Dus ik heb de tijd gehad om het op te zoeken.”

Na Van der Molen strijken Elle en Roelie Bijmolt uit Eppenhuizen neer voor het kuchscherm. Zij komen niet voor een geschiedenisles over hun eigen huis, maar over de woning waar Elle is geboren: Gouden Pand 11 in Appingedam. Zijn ouders hadden daar ooit een kruidenierszaakje. Veel informatie over het pand krijgt Hillenga echter niet boven water. „Bij panden die zo oud zijn, is het vaak heel moeilijk iets te vinden.”

Ach, dat geeft ook niks, vinden Elle en Roelie. Het was toch leuk om het te proberen. Al was het maar om alleen even langs het huis te wandelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen