Nieuwe talkshow 'Talk of the Town' stuurt het noorden het weekend in met bitcoins, eeuwenoude brandwijn en pijptabak

Een digitale vrijdagmiddagborrel met digitaal goud en driehonderd jaar oude brandewijn en pijptabak: de nieuwe talkshow van Forum Groningen en Dagblad van het Noorden trapt af.

,,Ruik maar.’’ Archeoloog Yftinus van Popta kijkt presentator Nathan de Vries uitdagend aan. De Vries blikt wantrouwend naar de substantie in het plastic potje dat hij in zijn hand heeft en beschrijft als een ‘modderig vloeibaar iets’.

,,Ruik maar.’’

Goed dan. De presentator van de nieuwe talkshow Talk of the Town in het Groninger Forum haalt de deksel van het potje en snuift. Hij veert op. ,,O, lekker!’’

Als hoestdrank op een lepeltje

Het modderige vloeibare iets blijkt een driehonderd jaar oude drank, brandewijn waarschijnlijk, dat Van Popta vond bij de opgraving van een Engels koopvaardijschip in de Noordoostpolder. Volgens De Vries ruikt het als de hoestdrank die hij als kind op een lepeltje van zijn ouders kreeg.

Na 300 jaar nog steeds lekker.

Het is toepasselijk, drank in de eerste aflevering van de nieuwe talkshow van het Forum Groningen en Dagblad van het Noorden die wekelijks het weekend in zal luiden. Zolang corona heerst geen echte vrijdagmiddagborrel, maar totdat de deuren van het Groningse cultuurpaleis weer opengaan een uitnodiging daartoe in de huiskamers. Talk of the Town , afwisselend gepresenteerd door Nathan de Vries en Lara Harbers, is live te zien op dvhn.nl en forum.nl.

‘Denk niet dat je snel rijk wordt’

Zoals het een luchtige talkshow betaamt laveert Talk of the Town soepel tussen het speuren naar oude vergane schepen en het moderne graven naar het digitale goud: de bitcoin . Martijn Houttuin - ‘bitcoingoeroe van het Noorden’- geeft tips aan cryptogroentjes als Rosa Timmer.

,,Denk niet dat je snel rijk wordt’’, zegt de man die met bitcoins al zijn studieschuld afloste en verwacht dat hij volgend jaar hypotheekvrij een huis kan kopen, maar ook bekende dat het meer dan een fulltime job was en ook niet het gezondste wat hij - voornamelijk zittend en starend naar schermen - ooit heeft gedaan.

,,Het is een nieuwe verslaving’’, vreest Dagblad -verslaggever Rosa Timmer al na een paar weken in de cryptomunten. Lang zat ze braaf op haar spaarcentjes maar nu is ‘het verlangen en de hebzucht begonnen’.

Zo plotseling vergaan

Of geld (al dan niet digitaal) gelukkig maakt, blijft natuurlijk maar de vraag. Talk of the Town -columnist Bram Esser zocht het geluk in Meerstad, zo verhaalt hij, en omdat je het nooit weet waar het vandaan komt schreef hij voor de zekerheid ook op welk merk koffiezetapparaat de bewoners hadden.

Na afloop van de eerste aflevering staan makers en gasten zich in het Groninger Forum een kleine coronaproof-vrijdagmiddagborrel toe vrijdagmiddagborrel - opgewarmd door Inge van Calkar met haar single I won’t let you down. Daarbij blijft de driehonderd jaar oude brandwijn overigens onaangeroerd. Net als de tabak die Van Popta opmerkelijk genoeg nog vond in een pijpje. Wel gestopt, niet meer opgerookt. ,,Blijkbaar is dat schip zo plotseling vergaan.’’

Goed weekend.

Volg Talk of The Town op Instagram: @talkofthetown050

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Talk of the town