Greenpeace werpt barricade op in Eemshaven

Activisten van Greenpeace hebben woensdagavond stalen kabels gespannen tussen twee windmolens in de Eemshaven. Zij willen voorkomen dat een Russisch kolenschip de kolencentrale van RWE bereikt.

In de haven varen nu vier boten van Greenpeace, en twee politieboten. Volgens DvhN-verslaggever Mannus van der Laan hangen drie activisten aan de kabel. „De kabel is vastgemaakt aan twee windmolens aan weerszijden van de insteekhaven. Hij hangt ongeveer tien meter boven het water.” Volgens een persbericht van Greenpeace zijn twee van de ‘kabelhangers’ directeurs van de milieuorganisatie.

Het Russische schip is ondertussen bij Terschelling voor anker gegaan. Desalniettemin vertrekken de activisten niet. „Het is nu kijken wie de langste adem heeft,” aldus een campagnevoerder. „We hebben stoeltjes en proviand. Zo nodig blijven we hier slapen.”

De politie heeft nog geen actie ondernomen om de actievoerders te stoppen. Van der Laan: „Een paar politiemensen hebben met een van de Greenpeaceboten gesproken, maar er wordt niets gedaan tegen de kabel.”

Volgens Ronald Sutmuller, woordvoerder van RWE, zal deze actie geen problemen opleveren voor de kolencentrale. „We hebben genoeg kolen op voorraad om vooruit te kunnen, dus het zal geen consequenties hebben voor stroomvoorziening.”

Sutmuller verwacht geen juridische acties tegen Greenpeace naar aanleiding van dit protest. „Iedereen is vrij om zijn mening te uiten. Zolang er nog niet genoeg stroom kan worden opgewekt op een duurzame manier hebben we deze centrale nog nodig. Ik denk dat Greenpeace dat ook wel inziet.”

Volgens de website van Greenpeace proberen de activisten te voorkomen dat het schip ‘zijn vervuilende lading lost bij de kolencentrale van Essent.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.