Griend heeft een nieuwe bewoner: de springstaart

Ze meten slechts 0,8 millimeter, ze leven op het het eilandje Griend en ze zijn nieuw in de Nederlandse natuur: springstaarten.

Leuk nieuws, zo omschrijft boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten de ontdekking van het voor Nederland nieuwe diertje. ,,Alle beestjes helpen. Hoe klein ook, ze horen erbij in de natuur.''

Springstaarten lijken op insecten en vormen een eigen groep. Het diertje op Griend is zeldzaam in Europa en werd nooit eerder aangetroffen in Nederland.

Het eilandje Griend. Foto: Cris Toala Olivares/Natuurmonumenten

Baltisch driedoorntje

De springstaart is ontdekt door professor Matty P. Berg, een van de weinige kenners van deze diergroep in ons land. Hij legt uit dat het om de Friesea baltica gaat en stelt voor om het diertje de Nederlandse naam Baltisch driedoorntje te geven. ,,De soort komt voor in de Baltische regio en bovenop het achterlijf staan drie doorntjes.''

Rovend bestaan

Het Baltisch driedoorntje leeft langs de kust, in zandige duingraslanden en duinen. Net als andere springstaarten heeft het dier een springvork aan het einde van zijn lijf, waarmee hij weg kan springen. ,,Het is vermoedelijk een rover'', denkt Berg. ,,Dat is vrij uitzonderlijk onder springstaarten, want de meeste soorten eten vooral schimmels.''

Het Baltisch driedoorntje heeft monddelen die wijzen op een rovend bestaan. Hij eet vermoedelijk onder meer aaltjes en eieren van insecten en andere bodemdieren.

Natuurpareltje Griend

Natuurmonumenten beheert Griend al meer dan honderd jaar. Het onbewoonde waddeneilandje tussen Harlingen en Terschelling is een waar natuurpareltje. Trekvogels gebruiken Griend om uit te rusten, meeuwen en grote sterns leggen er hun eieren.

De springstaart is het niet het eerste nieuwe dier dat op Griend is ontdekt. In 2007 herontdekten vogelwachters de stippelrietboorder, een nachtvlinder die was verdwenen uit ons land.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.