Grimmige situatie bij azc Pekela

Burgemeester Jaap Kuin van Pekela kondigde woensdagavond een noodbevel af, omdat tientallen mensen op straat stond te protesteren tegen het azc in Oude Pekela. Ook stonden er veel kijkers.

De avond verliep rustig: er zijn geen aanhoudingen verricht. De politie bekijkt de situatie dag tot dag.

De demonstranten hadden zich verzameld op het de parkeerplaats van restaurant Pekelahof en bij de nabijgelegen rotonde. In het noodbevel kondigde Kuin aan dat iedereen in de omgeving van het terrein van het azc die daar zonder toestemming demonstreert of de openbare orde in gevaar brengt, zich direct ,,op vordering van een politieambtenaar’’ dient te verwijderen uit het gebied.

In een persverklaring zei Kuin dat hij de situatie betreurt. ,,Wij, samen met politie en het COA, hebben begrip voor de gevoelens van de inwoners van de gemeente Pekela. Zoals eerder aangegeven heeft deze problematiek onze volledige aandacht. Wij komen de komende dagen met nadere maatregelen.”

De afgelopen weken kreeg Jaap Kuin veel kritiek vanwege zijn reactie op incidenten waarbij bewoners van het azc betrokken waren. Zo viel deze week een asielzoeker een agent aan met een bierflesje. Volgens sommige Pekelders wil Kuin de incidenten in de doofpot stoppen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.