Groeiende interesse van databedrijven in Eemshaven

Eemshaven is hard op weg de datarotonde te worden die instanties voor ogen hadden. Door de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding tussen Dataport Eemshaven en Groningen kan de haven zich verheugen op aandacht van veel bedrijven.

Robert van Tuinen van Groningen Seaports bevestigt dat er veel aandacht is van bedrijven die een vestigingsplek voor een datacenter zoeken. Hij noemt geen namen. ,,We praten niet over contacten alleen over contracten.’’

Kleinere bedrijven

Wel constateert Van Tuinen een verschuiving. Google wil in Eemshaven het grootste datacenter van Europa creëren. Maar naast de grote datacenters zijn er veel kleinere datacenters die naar de Eemshaven willen kijken.

,,Bedrijven uit wat ik noem de tweede of derde ring in London kijken nu ook naar ons waar ze vroeger eigenlijk alleen keken naar vestiging in Amsterdam. We wilden in Eemshaven altijd een datrotonde worden en dat lijkt nu ook te lukken.’’

Aanleg gestart

Eurofiber is deze maand gestart met de aanleg van de nieuwe glasvezelverbinding naar Eemshaven. Het is de tweede verbinding tussen Groningen en de haven. De andere route loopt via Delfzijl. Mede herdoor ontwikkelt het gebeid zich volgens Van Tuinen tot een plek zoals er maar weinig zijn.

De nieuwe verbinding komt in de loop van dit jaar klaar. Groningen en Dataport Eemshaven zijn dan via twee gescheiden routes met elkaar verbonden. Groningen is op haar beurt weer via twee gescheiden routes (via de Afsluitdijk en via Lelystad) verbonden met knooppunt Amsterdam.

NOM onderschrijft beeld

Wubbo Everts van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) onderschrijft het beeld dat Van Tuinen schetst. Met Groningen Seaports is de NOM toegetreden tot de Dutch Datacenter Association. ,,Juist omdat we het Noorden en de Eemshaven beter op de kaart willen zetten bij kleine datacenters.’’

Everts heeft nadrukkelijk het idee dat het Noorden de wind in de rug heeft. ,,We hebben in Nederland een enorm betrouwbaar energienet. Dat is van groot belang. Maar dat je vanaf vliegveld Eelde de hele wereld kunt bereiken, speelt ook mee.’’

Stroomstoring Schiphol

De zekerheid van energielevering kan het Noorden nadrukkelijk in de kaart spelen, denkt Everts. Begin deze maand stuurde de Datacenter Association minister Wiebes een brandbrief. De datacenters zijn bevreesd dat de stroominfrastructuur in de regio Amsterdam/Schiphol niet berekend is op de grote vraag naar stroom.

Eind april was er een grote stroomstoring. Het vlieverkeer op Schiphol ondervond er grote hinder van. Everst denkt dat hier nadrukkelijk kansen voor het Noorden en de Eemshaven liggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.