Groen licht voor kleine windmolens in Winsum en Bedum

In Winsum en Bedum komen kleine windmolens te staan. De provincie heeft de twee gemeenten aangewezen als proefgebieden.

Het gaat om kleine windturbines met een ashoogte van maximaal 15 meter. Met de twee pilots wil de provincie onderzoeken of er behoefte is aan dit type windmolen.

Waar?

In Winsum komen bij sportpark Winsum aan de westkant van het dorp maximaal vier windturbines van de Groningse fabrikant E.A.Z. Wind. Bij een boer op zijn perceel aan de Schilligeham komen maximaal twee.

In de gemeente Bedum heeft de provincie toestemming gegeven voor windmolens bij de dorpen Zuidwolde en Noordwolde. Hier werkt een Energie Coöperatie Durabel, een lokale energiecoöperatie, aan het energieneutraal maken van beide dorpen en de omgeving.

Hier wordt nu onderzocht wie er behoefte heeft aan een windmolen. Het kan zijn dat er maximaal drie van die kleine windturbines in het gebied worden geplaatst. Mogelijk worden hier ook zonne-panelen bij geplaatst.

Regeltjes

Gemeenten hebben de ruimte windmolens met een ashoogte van maximaal 15 meter in het buitengebied te plaatsen. Dat mag binnen een zone van maximaal 25 meter rondom een agrarisch perceel.

Eerder gaf de provincie toestemming voor kleine windturbines in de gemeente Slochteren (nu de gemeente Midden-Groningen) en de gemeente Zuidhorn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.