Groen licht voor project ‘supermama’ Westerkwartier en Noordenveld

Het ‘supermamaproject’ in de vier gemeenten van het Westerkwartier en Noordenveld gaat door.

De gemeen hebben hieromtrent overeenstemming bereikt met orgaties als Humanitas en de Voedelbank. Die worden volgens PvdA-wethouder Elly Pastoor van Grootegast nauw betrokken bij de zoektocht naar een vijftigtal alleenstaande moeders in de vijf gemeenten die krap bij kas zijn.

Ondersteuning voor gezin

,,Zelfs met een (parttime-) baan verdienen sommige vrouwen nog geen 70 procent van het wettelijk minimumloon. Met zo weinig geld een gezin draaiende houden en kinderen opvoeden, valt niet mee’’, zegt Pastoor. Het ‘supermamaproject’ is bedoeld om een vorm van ondersteuning te bieden.

Het intitiatief komt uit de koker van de vrouwelijke raadsleden in Grootegast. Bij haar aantreden als wethouder van sociale zaken besloot Pastoor, oud-wethouder van Groningen, dit idee nader uit te werken. Om tot vijftig deelneemsters te komen gebeurt dit in breder verband met Noordenveld en de andere gemeenten in het Westerkwartier.

Handen vrij

Pastoor: ,,Aan het werk komen valt niet mee als je alleenstaand bent en als moeder zorg voor kinderen hebt. Ik sluit niet uit dat er deuren open gaan als moeders op gezette tijden op elkaars kinderen gaan passen, waardoor vrouwen de handen vrij krijgen om klussen aan te pakken.’’

Niet zelden zitten moeders in de schuldhulpverlening. ,,Om in die omstandigheid je leven weer een beetje op de rit te krijgen, is een steuntje in de rug meer dan welkom.’’ Verder wil Pastoor beweging en sport bij de doelgroep van moeders stimuleren. ,,Ook dat kan een manier zijn om moeders uit hun isolement te halen’’, meent Pastoor.

Ook sportcoördinatoren in de vijf gemeenten en een instantie als Stichting Lezen en Schrijven zijn bij het initiatief betrokken. ,,Zo’n project komt alleen van de grond als je samen de schouders eronder zet’’, meent zij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.