Groen licht voor vergunning tegen huisjesmelkers

De laatste kans van vastgoedondernemers de vergunning tegen te houden waarmee de gemeente Groningen huisjesmelkers wil aanpakken lijkt verkeken.

Een raadscommissie besprak dinsdagavond het raadsvoorstel van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) waarmee Groningen, als eerste gemeente in Nederland, in staat is wangedrag door huisjesmelkers en kamerbemiddelingsbureaus aan te pakken.

Wanneer een verhuurder van studentenkamers zich aantoonbaar schuldig maakt aan wangedrag, bijvoorbeeld door huurders die klagen over achterstallig onderhoud hun woning uit te jagen, dan maakt deze vergunning het de gemeente mogelijk hier een eind aan te maken. In het uiterste geval wordt de vergunning voor een huurpand ingetrokken.

Er tekent zich een grote raadsmeerderheid af die het voorstel steunt. ,,Grote winst voor de stad dat we nu eindelijk huisjesmelkers gaan aanpakken’’, jubelde fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP.

Verhuurders verzetten zich tegen anti-huisjesmelkersvergunning

Een aantal ondernemers sprak in, waaronder verhuurder Lammert Tel. Hij sprak namens dertig particuliere verhuurders die gezamenlijk tachtig procent van de kamermarkt beheersen en niet willen dat de vergunning wordt ingevoerd.

Volgens Tel kleven er veel haken en ogen aan de vergunning. Zo neemt het kamertekort volgens hem alleen maar toe als studenten op straat komen te staan, wanneer de gemeente de vergunning intrekt.

De dertig ondernemers hebben zich onlangs verenigd in een platform dat een klankbord voor studentenbelangenverenigingen en de gemeente wil zijn. Tel hekelde het imago van ‘huisjesmelker’ dat op verhuurders wordt geplakt.

 Hij spreekt van excessen door een klein aantal verhuurders waardoor de hele branche nu in een kwaad daglicht is komen te staan. Tel zegt dat de leden van het platform aan een kwaliteitskeurmerk en een gedragscode moeten voldoen.

,,Waar was u de afgelopen jaren?’’ reageerde Dijk.

Carlo Schimmel (D66) vraagt zich af of de vergunning afdoende is. ,,Bij intimidatie en bedreiging is de bewijslast vaak een probleem.’’ Ook wilde hij weten wat de gevolgen voor studenten zijn als de vergunning wordt ingetrokken. ,,Studenten willen natuurlijk niet op straat komen te staan. Dan gaat de student niet klagen.’’

De wethouder wees naar de publieke tribune vol vastgoedondernemers en merkte fijntjes op dat het blijkbaar niet de huurders zijn die zich zorgen maken als de vergunning wordt ingevoerd.

Er zijn volgens hem allerlei mogelijkheden om te voorkomen dat de vergunning wordt ingetrokken. Zo maakt de nieuwe maatregel het ook mogelijk verhuurders een dwangsom op te leggen. Ook als de vergunning wordt ingetrokken, wordt er volgens hem alles aan gedaan om te voorkomen dat de student dakloos wordt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.