GroenLinks Groningen: Stopformulier tegen discriminatie

De raadsfractie van GroenLinks wil onderzoek naar onbewuste discriminatie in de stad. Het effect van zogeheten stopformulieren bij de politie moet worden onderzocht.

Bekend voorbeeld van onbewuste discriminatie is de aanhouding van rapper Typhoon onlangs in Zwolle. Agenten hielden hem aan omdat zijn ‘profiel’ niet paste bij de auto waarin de rapper reed. De politie erkende dat de aanhouding op onjuiste gronden was gebeurd.

Volgens GroenLinks hebben ook Groningers te maken met onbewuste discriminatie.Dat kan met de stopformulieren, meent fractievoorzitter Benni Leemhuis. In Groot Brittannië wordt al succesvol met de formulieren gewerkt. In Utrecht en Amsterdam bestaat het formulier ook.

Met de stopformulieren wordt bijgehouden wat de reden, aanleiding en wettelijke basis is voor een aanhouding. Analyse van de stopformulieren kan ertoe leiden dat onbewuste vooroordelen van over etnische minderheden worden verminderd. Volgens GroenLinks levert het formulier de politie amper extra administratief werk op.

Leemhuis wil dat Groningen nagaat hoe het project uitpakt in Utrecht en Amsterdam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.