GroenLinks Groningen: Taaleis moet ultralight zijn

GroenLinks in de stad Groningen vindt dat de gemeente de Wet taaleis in een ‘ultralight’ variant moet uitvoeren.

Glimina Chakor (foto, midden) van GroenLinks heeft over de uitvoering van de wet schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De wet verplicht gemeenten om van bijstandsgerechtigden te vragen de Nederlandse taal op een basisniveau te beheersen. Kunnen bijstandsgerechtigden dat niet dan kan de bijstand geheel of gedeeltelijk worden ontzegd.

Chakor vindt de voorgestelde sanctie disproportioneel, helemaal omdat de maatregel een kwetsbare groep raakt. De Wet Taaleis treft vooral anderstaligen in de bijstand die geen inburgeringsdiploma hebben en niet kunnen aantonen over een voldoende taalniveau te bezitten.

Chakors partij vindt dat de gemeente de mensen met een taalachterstand een passende scholing moet bieden. Geldgebrek mag geen beletsel zijn om de lessen te volgen. Chakor vraagt het gemeentebestuur daarom het voorbeeld van steden als Amsterdam en Den Haag te volgen waar de wet uitgevoerd wordt in een light dan wel ultralight variant. Chakor wil weten of het gemeentebestuur het met GroenLinks eens is dat de wet met zo weinig mogelijk sancties wordt uitgevoerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.