GroenLinks Stad over keuze voor CU: ‘welke passage uit de Bijbel je ook aanhaalt, CU is links’

De VVD en de SP reageerden woensdag fel op het advies van informateur Ineke van Gent hun partijen uit te sluiten van de nieuwe coalitie in de gemeente Groningen.

GroenLinks behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een historische overwinning. De gemeenteraad besprak het advies van Van Gent (GroenLinks) die de voorkeur geeft aan een coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie.

‘Ideologie van CU aantrekkelijker dan die van VVD?’

De huidige coalitiepartner VVD is met de keuze voor CU buitenspel gezet. VVD-wethouder en lijsttrekker Joost van Keulen reageerde met bijtend sarcasme op het argument dat GroenLinks en zijn partij in ideologisch opzicht wat ver van elkaar afstaan. Hij citeerde uit de partijbeginselen van de ChristenUnie. ‘De overheid kan daarom niet neutraal zijn, maar behoort te erkennen dat Christus Koning is en dat zij in Zijn dienst staat’. Hij vroeg zich hardop af dit voor GroenLinks aantrekkelijker is dan de ideologie van de liberalen. ,,Rechtvaardigheid, vrijheid, verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid.’’

Lijsttrekker en fractievoorzitter Glimina Chakor pareerde dit door begrip te tonen voor de teleurstelling, te bevestigen dat de samenwerking goed was, maar ook dat GroenLinks voor een linksere koers kiest. ,,En welke passage uit de Bijbel je ook aanhaalt: de ChristenUnie is links.’’ Een stelling die bij de fractie van de CU toch voor een opgetrokken wenkbrauw zorgde.

Carine Bloemhoff (PvdA) viel Chakor later bij door te wijzen op de verkiezingsprogramma’s van de partijen. ,,Als je ‘God’ weghaalt, dan lijken die erg op elkaar.’’

Mattias Gijsbertsen aan de slag als formateur

De SP was in de coalitiegesprekken met Van Gent doorgedrongen tot de ‘finale’. Maar uiteindelijk viel de SP buiten de boot, vanwege - zo concludeert lijsttrekker Jimmy Dijk - de ‘taal en toon’ van de oppositiepartij. Maar Van Gent twijfelt ook, zo legde ze eerder uit, of de socialisten in staat zijn de overstap te maken van oppositie naar coalitie. Dijk sprak van ‘een historische fout’.

Marjet Woldhuis (100% Groningen) toonde zich bereid in een nieuw college plaats te maken, mochten de beoogde partijen er niet uitkomen. Ze adviseerde de beoogde coalitie niet zomaar diftar, waarbij inwoners meer betalen als ze meer afval produceren, in te voeren.

Van Gent draagt het stokje nu over aan formateur en wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) die aan de slag gaat een coalitie te vormen. Aangezien hij zelf kandidaat-wethouder is, is het bepaald niet uitgesloten dat hij weer in het college komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.