GroenLinks: repareer kleine schades snel en zonder procedures

Kleine schades door aardbevingen moeten snel en zonder procedures worden gerepareerd.

Dat stelt GroenLinks in Provinciale Staten. Statenlid Hendri Meendering vraagt hiervoor woensdag aandacht. Hij is benieuwd of de gedeputeerde het voorstel wil bespreken met de Nationaal Coördinator Groningen en ziet het als mogelijke stap om de NAM op grotere afstand te zetten.

GroenLinks vindt dat de NAM schades tot 5000 euro zonder enige inspectie moet vergoeden. Dat komt neer op het repareren van kleine scheuren. GroenLinks vindt dat de NAM en Centrum Veilig Wonen een royaal gebaar moeten maken naar Groningen en ook hiermee ook nog eens een heleboel rompslomp kunnen voorkomen. Geen oeverloze discussies meer over de vraag of een schade wel of niet bevingsgerelateerd is.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) zegt: ,,Een private partij als de NAM zal nooit zeggen: we vergoeden schade zonder dat we ernaar hebben gekeken. Ik spreek de NAM wel eens en heb het gevoel dat de NAM hier niet mee akkoord gaat. Het Centrum Veilig Wonen bij kleine schades buitenspel zetten, is niet reëel. De NAM zal dat niet willen. Dan kunnen we hoog of laag springen, maar gebeurt het niet.''

Meendering geeft aan dat GroenLinks voorstander is van een experiment en vroeg aan Eikenaar of hij dit kan aankaarten bij de Nationaal Coördinator Groningen. Eikaar liet weten dat hij dat best wil opperen, maar voegde daaraan toe dat GroenLinks ‘daar niet te hoge verwachtingen van moet hebben’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.