GroenLinks wil geen brommers in de Groninger binnenstad

In het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november van GroenLinks in Groningen staat onder meer dat er een milieuzone binnen de ring moet komen.

Het invoeren van een vliegtaks voor Groningen Airport Eelde is niet de enige maatregel die GroenLinks wil treffen. „Vervuilende bromfietsen en scooters moeten zo snel mogelijk uit de binnenstad”, schrijft de partij.

Andere maatregelen zijn een verbod op terraskachels voor de horeca en een plicht voor winkeliers om hun deuren in de winter gesloten te houden. Ook de tram komt wat de partij betreft weer prominent op de politieke agenda.

Bestuurlijke crisis

In 2012 leidde het afblazen van het tramproject in de binnenstad tot een grote bestuurlijke crisis. GroenLinks zet in op een tramverbinding tussen het Hoofdstation en bijvoorbeeld Zernike en P+R-terreinen (transferium). Ze wil ook een snelle spoorverbinding naar Leeuwarden en hogesnelheidslijnen naar de Randstad, Bremen, Hamburg en Berlijn.

Partij wil tramverbinding van Hoofdstation naar Zernike terug op de agenda

De partij neemt in het verkiezingsprogramma ook alvast een voorschot op de Zwarte Piet-discussie. ‘Het Sinterklaasfeest is een feest voor iedereen. Zaken die naar een racistisch verleden verwijzen passen daar niet bij. GroenLinks stimuleert het gesprek bij scholen, intochtcomités, bedrijven, verenigingen, de lokale omroep en anderen om snel te komen tot een blijvende aanpassing van de figuur van Zwarte Piet.’

Onbegrijpelijke logica

Op het vliegveld in Eelde wordt met enige verbazing kennisgenomen van het GroenLinks-plan voor een vliegtaks. „Wij zijn verrast dit te lezen”, zegt Bowy Odink, commercieel manager van Groningen Airport Eelde.

„Er bestaan al vergevorderde plannen voor de invoering van een nationale vliegtaks. Bovendien wordt er gekeken of er Europese afspraken voor een taks kunnen worden gemaakt.”

En dat is de juiste weg, vindt het vliegveld. „Kijk, wij hebben best begrip voor een vliegtaks. Maar dat moet op Europees niveau, anders krijg je dat reizigers elders gaan shoppen. Als je in Groningen de sigaretten duurder maakt, koopt iedereen ze in Assen. Zoiets werkt niet op een regionaal niveau. De logica van het plan van GroenLinks kan ik daardoor niet zo goed begrijpen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.