GroenLinks wil nieuw rapport Onderzoeksraad over gaswinning

GroenLinks wil dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een vervolgrapport maakt over de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren maakt zich daar sterk voor. ,,De Onderzoeksraad zei dat de veiligheid van bewoners tot 2013 niet voorop stond. Ik wil weten of de Onderzoeksraad vindt dat dat nu wel zo is.”

Parlementaire enquête

In Provinciale Staten in Groningen vraagt een meerderheid om een parlementaire enquête over de gaswinning. Volgens GroenLinks is een tweede rapport van de Onderzoeksraad een betere optie, omdat daarmee sneller relevante informatie en essentiële aanbevelingen tot stand komen. ,,We moeten de ernstige problemen van de Groningers nu oplossen, een parlementaire enquête is daar nu niet het meest geschikte instrument voor.”

GroenLinks komt met het plan nadat deze week verschillende schrijnende verhalen landelijk aandacht kregen. Zo raakte Erik Mensen uit Stedum dakloos nadat zijn huis onbewoonbaar was verklaard. De jarenlange strijd tegen de NAM van Sijbrand Nijhoff uit Kolhol werd dinsdagavond belicht in Brandpunt van de KRO. Nijhoff daagde zelfs de staat voor de rechter.

Aanbevelingen

De Tweede Kamer riep na het eerste onderzoek van de Onderzoeksraad het kabinet op de vijf aanbevelingen van de raad over te nemen, waaronder het erkennen van de onzekerheid van bewoners in het gaswinningsgebied en het vooropstellen van hun veiligheid.

GroenLinks stelt verontwaardigd dat de rechter er vorig jaar aan te pas moest komen om de gaswinning in Groningen te verlagen en dat Shell noch Exxon, samen eigenaar van de NAM, zich publiekelijk hebben verantwoord voor de gevolgen van de gaswinning.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.