Groene Parel Haren versoepelt regels bomenkap

Haren, dat zichzelf afficheert als de Groene Parel, versoepelt de regels rond de kap van bomen.

Er komen minder regels met minder kosten voor de burger. Toch blijft het groene karakter van de gemeente in tact, is het uitgangspunt.

Het vellen van een boom leidt in Haren vaak tot beroering. De gemeente denkt dat er minder regels nodig zijn omdat jaarlijks zo’n 200 omgevingsvergunningen kap worden aangevraagd. Die worden bijna allemaal verleend.

Met de aanpassing van de regels hoeven particulieren voor een groter deel van de bomen geen vergunning meer aan te vragen. De bomen die als waardevol of monumentaal aangemerkt te boek staan blijven beschermd. Ook genieten bomen in de verschillende Harens bestemmingsplannen bescherming zoals zoals bomen in houtsingels, houtwallen en binnen het beschermd dorpsgezicht van de Rijksstraatweg.

Als een boom een stamomtrek van 60 tot 100 centimeter heeft, zal de eigenaar er een kapvergunning voor moeten aanvragen. Voor het kappen van één of meerdere bomen op het achtererf van percelen tot 1000 vierkante meter hoeft geen vergunning meer aangevraagd te worden.

Het nieuwe kapbeleid van de gemeente wordt 27 juni besproken door de gemeenteraad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.