Groene Peperprijs voor Gronings ‘restjesrestaurant’

Wortel van vier, het afhaalrestaurant van supermarkteigenaar Alice Meijns uit Groningen, is zaterdag in de prijzen gevallen. Het won de eerste Groene Peper.

Meins van de Albert Heijn in de wijk Beijum opende het afhaalrestaurant aan de Stoepemaheerd nog geen drie maanden geleden. Er staan een paar tafeltjes maar het is vooral bedoeld als afhaalrestaurant. Elke dag wordt er wat anders gekookt, afhankelijk van het aanbod uit de supermarkt.

Die levert eten aan dat bijna over de datum is, of waar een vlekje aan zit. ,,Mensen laten een courgette met een nagelafdrukje of een appel met een ander plekje liggen’’, zegt Penda Diawara, een van de koks. ,,Daar maken wij nog heel lekkere dingen van. Mensen kunnen elke dag kiezen uit twee hoofdgerechten (400 gram voor 5 euro), waarvan een vegetarisch, soep en een toetje, dat ook appelmoes kan zijn. Het gaat supergoed, maar er is weinig keuze: We moeten het doen met wat we krijgen en dat verschilt per dag.’’

Uitkomst

Volgens Meins is het restaurant een uitkomst. Ze droomt ervan Wortel van vier uit te breiden met de ‘restjes’ van collega-supermarkten ,,Ik heb al een elektrisch autootje aangeschaft om eten op te halen. Dit maakt een einde aan een deel van de voedselverspilling. Je merkt aan de reacties dat veel mensen daar blij mee zijn. Dat geldt zeker voor mezelf. Als wij in de supermarkt eten overhouden, gaat het terug naar Albert Heijn. Die zegt dat ze er veevoer van maken. Er gaat best veel weg wat nog goed is. Dat knaagt. Ik maakte er vroeger zelf wel eens soep van, maar dit is beter.’’

De voedselbank is volgens Meins voor veel supermarkten geen goed alternatief omdat verse waar binnen de uiterste verkoopdatum moet worden verspreid en dus nog eerder aangeleverd moet worden. De gemeente Groningen reikt de Groene Peperprijs, 1000 euro en een beeldje, voortaan jaarlijks uit aan een innovatief voedselproject. De stad onderzoekt met steden in België, Duitsland, Denemarken en Zweden wat er kan worden gedaan om voedselproductie en -vraag beter af te stemmen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.