Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Man (18) uit Groningen werd mishandeld en gekneveld na mislukte drugsdeal bij Leeuwarden

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De mishandeling en kneveling van een Groninger (18) vorig jaar in de Groene Ster bij Leeuwarden zou het werk zijn van een 27-jarige Leeuwarder.

De man deelde in zijn eentje de klappen uit, meldde hij dinsdag in de rechtbank. Toen hij zijn slachtoffer eenmaal had gevloerd, slaagde hij erin hem in te tapen met duct tape en diens enkels vast te maken met tiewraps.

En nee, de Groninger was niet door meerdere mannen in de sloot gegooid, zoals hij zelf tegen de politie had gezegd. De Leeuwarder zou hem volgens eigen zeggen hebben geduwd. Hij was de belager en niemand anders, benadrukte hij.

Mislukte drugsdeal

Aanleiding tot de mishandeling die op 13 september 2019 plaatsvond, was een ruzie over een mislukte drugsdeal. De Leeuwarder had enkele weken eerder 500 gram wiet bij de Groninger besteld en een aanbetaling gedaan. Toen levering uitbleef, besloot hij verhaal te gaan halen. Hij nam een paar maten mee.

Het gezelschap dwong de Groninger in te stappen. Ze wilden hem, zoals de 27-jarige zei, in Leeuwarden ,,even laten schrikken.’’ De kameraden, van wie er vier maandag moesten voorkomen, ontkenden dat er sprake was geweest van dwang. Onderweg hadden ze het gewoon gezellig gehad. Wie verantwoordelijk voor de mishandeling was, zeiden ze niet te weten.

Hoewel het slachtoffer terpentine over zich heen had gekregen en drie mannen de geur van die vloeistof bij zich droegen, ontkende de 27-jarige dat er iets over de Groninger heen was gegooid. ,,Misschien lag het eral.’’ Had iemand het er gedumpt en waren ze er al vechtend doorheen gerold. Hen was de walm overigens zelf niet opgevallen.

DNA van Leeuwarder op wapen

Op de revolver die in de auto was gevonden zaten sporen van de 27-jarige. Of hij wist dat er een wapen in de wagen lag, wilde de rechter weten. ,,Nee’’, luidde het antwoord. ,,Hoe het kwam dat zijn DNA erop zat?’’, luidde de vervolgvraag. De man had werkelijk geen idee.

De Leeuwarder zat aanvankelijk vast in Veenhuizen. Nadat hij een medegedetineerde had bedreigd, is hij overgeplaatst naar Leeuwarden. De man was onderweg naar de luchtplaats toen hij een bekende tegenkwam met wie hij ,,niet goed was.’’ Volgens de 27-jarige was het echter precies andersom en dreigde de ander.

Ook een 30-jarige Leeuwarder verscheen ter zitting. De man, met een licht verstandelijke beperking en volgens de reclassering beïnvloedbaar, verklaarde onschuldig te zijn. ,,Iedereen zegt dat ik schuldig ben. Maar dat is niet zo.’’

Over de 27-jarige, die zes jaar in een jeugdinrichting voor delinquenten zat, konden psychologen geen oordeel vellen. Hij weigerde medewerking bij het Pieter Baan Centrum. ,,Want ik vertrouw onderzoekers niet.’' Die zouden niet objectief zijn. De zaak wordt donderdag en vrijdag voortgezet.

menu