Groene slager Groningen werd eerst uitgelachen, maar is nu de beste biologische slager van Nederland

Slager Flip van 't Riet (links), die dit jaar voor het laatst werkt en opvolger Koen Vergeer aan het werk in de prijswinnende biologische slagerij De Groene Weg. Foto: Peter Wassing

Biologische slagerij De Groene Weg in Groningen mag zich sinds donderdag de beste biologische slagerij van het land noemen. Een mooie opsteker voor Koen Vergeer die de zaak binnenkort overneemt.

De slagerswinkel aan het Boterdiep in Groningen is feestelijk versierd. De Bio Winkels Award, de prijs die het imago van biologische speciaalzaken wil verbeteren, moet gevierd. Binnen zijn Koen Vergeer (23) en Flip van ‘t Riet (60) aan het werk, omringd door collega’s.

Van ‘t Riet zette de zaak 35 jaar geleden op. Hij komt uit een slagersfamilie: zijn ouders hadden een traditionele dorpsslagerij in Noord-Holland, waar hij het vak van jongs af aan leerde. Zijn broer nam de zaak over.

Stoffig imago

Van ‘t Riet belandde na de slagersvakschool via wat omzwervingen bij een biologische slager in Schagen. Daar leerde hij de biologische tak van sport waarderen en hij vogelde uit of zoiets mogelijk was in Groningen. ,,Uit onderzoeken uit die tijd bleek dat er in theorie minstens 1500 mensen zaten te wachten op een biologische slager in Groningen. Dat moest te doen zijn, concludeerde ik.’’

Gemakkelijk was het niet. Niet alleen was het kommer en kwel in de slagerswereld vanwege hormoonschandalen, de wereld buiten de muren van de slagerij zag er heel anders uit. ,,Ik was de enige biologische slager, ik werd door mijn collega’s uitgelachen. De term biologisch had een heel stoffig imago, geitenwollen sokken, mannen met baarden en vrouwen zonder beha’s.’’

Begin viel tegen: ‘Ik kon wel janken’

Anno 2020 verkopen ook supermarkten biologisch vlees. Volgens Van ‘t Riet werkt dat niet concurrerend. Juist niet. ‘’Ze hebben het begrip biologisch vlees veel toegankelijker gemaakt.’’

Het begin in Groningen viel hem tegen. ,,Het dieptepunt was toen ik net openging, ik was apetrots, maar het liep voor geen meter. Ik kon wel janken.’’

Zijn redding was een advertentie in de krant. ,,2 januari stond het in de krant, ’s middags kwamen de eerste klanten. De dag daarop had ik 250 klanten in de zaak en de dag dáárop 300 klanten. We konden het met drie man nauwelijks aan. Ineens hadden we een weekomzet van 10.000 gulden, terwijl dat daarvoor maximaal 3000 gulden was.’’

Voor van ‘t Riet het wist waren er 35 jaar voorbij en is hij op de valreep de winnaar van de Bio Awards.

De jury bejubelde de lokale producten en het vakmanschap van De Groene Weg. Ook de klantenbinding door bijvoorbeeld barbecues voor de deur noemde de jury een vondst.

Vergeer gaat op dezelfde voet als Van ‘t Riet verder. ,,De tijd zal het leren’’ zegt Van ‘t Riet. ‘’Ik heb er alle vertrouwen in. Wie weet ga ik nog eens helpen als de verveling toeslaat.’’

menu