Grondverkoop in Blauwestad verdeelt college

De provincie gaat 95 kavels in Blauwestad verkopen aan bouwbedrijf Geveke. Het college van Gedeputeerde Staten is hierover verdeeld.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) stemde dinsdagochtend in het college tegen het besluit om grond te verkopen voor woningen in de prijsklasse van 149.000 tot 200.000 euro.

,,Mijn overtuiging is dat het plan Havenkwartier goed is voor Blauwestad, maar dat Blauwestad in een omgeving ligt waarin het slecht is om in deze aantallen, in deze prijscategorie, woningen te bouwen. Hiermee maak je het probleem op de particuliere woningmarkt alleen maar groter.’’

Overschot

Volgens de SP is er een overschot aan woningen in de prijsklasse beneden de twee ton. De nieuwe woningen in Blauwestad zijn concurrerend voor de omgeving, aldus Eikenaar. Zijn collega’s Fleur Gräper (D66), Patrick Brouns (CDA), Nienke Homan (GroenLinks) en verantwoordelijk Blauwestad-gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) denken daar anders over.

Zij stellen dat het plan Geveke niet in strijd is met de afspraken die in het woon- en leefbaarheidsplan Oost-Groningen zijn gemaakt. Staghouwer: ,,Er zijn in Oldambt voldoende woningen gesloopt (190), zodat niets nieuwbouw in de weg staat.

Geveke wil in totaal 150 bouwkavels kopen. Eerst 95 kavels en in een later stadium de resterende 55. Het college van GS is blij dat hiermee de grondexploitatie van Blauwestad de komende jaren een positief resultaat laat zien.

In het compensatievoorstel dat met de gemeente Oldambt was besproken, is in tweede instantie behoorlijk gesneden. De extra miljoen euro die de provincie aanvankelijk in de Oost-Groningse pot voor krimpbestrijding wilde stoppen, is geschrapt.

Compensatie

Staghouwer: ,,Bij nader inzien vinden we dat van compensatie geen sprake hoeft te zijn. Met deze woningbouw in Blauwestad blijven we keurig binnen de lijntjes van de afspraken die over woningbouw in de krimpregio zijn gemaakt.’’

De Oost-Groninger gemeenten zijn onaangenaam verrast. Ze verkeerden in de veronderstelling dat Staghouwer het extra miljoen voor de regio had afgetikt in zijn college.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.