Grondwater zit tunnelbouwers dwars: bouw Helperzoomtunnel Groningen ligt stil (+video)

Tekening van de toekomstige Helperzoomtunnel. Of er de fietsbrug wordt aangelegd is nog onduidelijk.

Geheimzinnige grondwaterbronnen zitten de bouw van de Helperzoomtunnel in Groningen dwars. De bouwput stroomt vol en damwanden zouden verschuiven.

De werkzaamheden liggen stil in afwachting van nader onderzoek. Bouwcombinatie Herepoort is ter hoogte van de Helper Brink in Groningen bezig met de aanleg van de tunnel onder het spoor.

Opdrachtgever Aanpak Ring Zuid meldde begin september dat de bouwkuip werd uitgegraven en Herepoort halverwege de maand zou beginnen met de voorbouw van de tunnel.

Die wordt naast het spoor gebouwd en volgend jaar kant-en-klaar op z’n plek geschoven. Daartoe legt Prorail in mei het treinverkeer van Arriva en NS stil.

Onverwacht veel grondwater

Tijdens de aanleg van de bouwkuip kwam er uit een aantal wellen onverwacht zo veel grondwater naar boven dat het niet meer kon worden weggepompt. De bouwkuip stroomde steeds opnieuw vol.

Aanpak Ring Zuid meldt op haar website dat de wellen nu onder controle zijn, maar dat de bouw nog niet is herstart.

Het wachten is op de resultaten van een aantal onderzoeken naar de wellen en de gevolgen. ,,We kunnen nog niet met zekerheid zeggen wanneer we verder kunnen bouwen aan de voorbouwlocatie.’’ De organisatie gaat er volgens de website voorlopig niettemin vanuit dat er geen gevolgen zijn voor de ingebruikname van de Helperzoomtunnel in mei.

Historische kademuur

In het voorjaar stuitten de bouwers van de tunnel al op een historische kademuur. Toen werd al duidelijk dat de tunnel precies op de plek van een eind-18e eeuws kanaal lag. Dat verbond borg Groenestein met het Winschoterdiep. Bij de aanleg van het spoor kwam er een spoorbrug over het kanaal.

De bewoners van de borg kregen daar in 1868 een privé station. Gemeentelijk archeoloog Froukje Veenman deed onderzoek naar de vondsten en deed de suggestie om de tunnel te vernoemen naar de familie Quintus die het landgoed jaren in handen had. Techneuten voorzagen geen problemen met de bouw.

Aanpak Ring Zuid is opdrachtgever van de autotunnel tussen Helpman en Europapark. Die is nodig omdat nieuwe ringweg geen op- en afiritten bij de Hereweg en de Oosterpoort krijgt.

Droogte

De wateroverlast ontstaat op een opmerkelijke plek. Nabijgelegen vijvers rond de Van Mesdagkliniek en in het Sterrebos kampen dit jaar juist met grote droogte en een extreem lage waterstand.

menu