Kunstenaars die in lege boetieks hun werk tonen? Leerlingen die les krijgen in het winkelhart van de provincie? De Groningen City Club en Gemeente Groningen beraden zich op acties om verwachte leegstand in het Groningse winkelgebied op te vullen.

Hij houdt zijn hart vast voor de komende tijd. Voorzitter Eric Bos van de Groningen City Club maakt zich vanwege het coronavirus grote zorgen om de toekomst van met name de kledingwinkels in Groningen. In september stonden er elf winkelpanden leeg in de Herestraat. „Toen dreigden dat er al meer te worden en die dreiging is er nog steeds”, zegt Bos. „De winkels die nu dicht zijn, voornamelijk modewinkels, hebben het hele jaar al op hun sodemieter gehad.”

Modecollecties zijn bederfelijk

Die winkels hebben het in november en december meestal hartstikke druk met de verkoop van cadeaus, glitterkleding en winterjassen. Begint normaal gesproken in de week voor kerst de grote uitverkoop, nu blijven zaken met hun voorraden zitten. „En dat terwijl er al een enorme voorraad in de magazijnen lag. Modecollecties zijn bederfelijk: wat in deze periode verkoopt, raken de winkels in het voorjaar aan de straatstenen niet kwijt.”

De GCC is onder meer indirect betrokken bij de onderhandelingen met de minister over de vergoedingen voor ondernemers. Bos is van mening dat de voorraadvergoeding die er nu ligt, veel te laag is. Waar mogelijk gaten vallen in het winkelgebied, kan Bos niet zeggen. Over huurcontracten en dergelijke wordt nog volop onderhandeld. „Maar de lockdown is voor de binnenstad desastreus. Daarom zijn we al druk in de weer met een actieplan.”

Scholen, kunstenaars en evenementen

Dat plan moet nog verder worden uitgewerkt, maar het behelst een heleboel verschillende onderwerpen. „We zijn aan het kijken wat we qua tijdelijke invulling kunnen doen. Zo praten we met scholen over de mogelijkheid om op locatie les te geven. De kunst en cultuurwereld heeft het ook zwaar, dus onderzoeken we of kunstenaars misschien tegen een kleine vergoeding in lege winkelpanden kunnen werken”, legt Bos uit.

Ook is GCC bezig met het opzetten van programma’s om de ondernemers snel hulp te kunnen bieden. De Retail Academy geeft bijvoorbeeld cursussen op het gebied van sociale media en online marketing. „We moeten een plan de campagne maken”, zegt Bos. „Deze krankzinnigheid hebben we nog nooit eerder meegemaakt.”

De gemeente Groningen beaamt dat er met het idee wordt gespeeld om lege panden in te zetten voor kleinschalige evenementen of culturele activiteiten. Of dit haalbaar is moet nog worden onderzocht. „We verwachten in de loop van het jaar wel wat meer leegstand in de binnenstad door corona. Cijfers zijn helaas nog niet te geven”, laat een woordvoerder weten.

loading

Winkels vertrekken en daar komen nieuwe voor terug

Een paar jaar geleden nam de leegstand in de Herestraat in rap tempo toe, toen een groot aantal ketens zoals Invito en Dolcis omvielen. Die crisis is de binnenstad gelukkig goed te boven gekomen. Zaken als Monki, Stradivarius en Pull&Bear deden hun intrede. Begin dit jaar verhuisde H&M naar het pand aan de kop van de Herestraat. Sindskort zitten burgerzaak BØRGØR en drogisterij Normal in de winkelstraat.

Maar er staan ook panden leeg, zoals de zaak waar eerst Miss Etam zat en het pand waar vroeger Coolcat gevestigd was. „Ik ben ook niet blij met de leegstand”, zegt bedrijfsmakelaar Igor Feenstra, „maar we zien ook dat zaken nu alweer gevuld raken.”

Hij doelt onder meer op het Akerkhof. Het leek er twee maanden geleden op dat het daar heel stil zou worden. „Maar daar zijn gewoon nieuwe huurders voor enkele panden gevonden.” NZA New Zealand Auckland Store heeft daar een filiaal geopend. Ook zit er een outletwinkel van Fred De La Bretoniere en is het hoekpand, waar schoenenwinkel Dicapolavori zat, verhuurd aan BackWERK. De Zwanestraat is onder meer door de verhuizing van Sandwich en House of Chambers ook gevuld. Feenstra: „De leegstand is nog niet zo dramatisch als eerder werd voorspeld.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
leegstand