Groningen: Definitief besluit ringweg pas in de herfst

De Raad van State neemt waarschijnlijk pas in de herfst een definitief besluit over de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen.

De projectorganisatie Aanpak Ring Zuid hoopte op een uitspraak rond de zomer, maar de zitting over het laatste besluit is pas op 1 september. Daar komen de wijzigingen aan de orde die zijn doorgevoerd naar aanleiding van de kritiek van de Raad van State op het oorspronkelijke plan.

Aanpak Ring Zuid kreeg vorig jaar september te horen dat ze vijf onderdelen beter moest motiveren of aanpassen. Ook die wijzigingen worden door omwonenden(organisaties) aangevochten.

Voor de ombouw is inmiddels een aannemer aangewezen: de bouwcombinatie Herepoort. Daarin werken twee grote Duitse bouwbedrijven samen met vier regionale wegenbouwers. In afwachting van de uitspraak werken zij de fasering en de planning voor de bouw alvast uit. Waarschijnlijk start de ombouw in de loop van volgend jaar en duren de werkzaamheden vijf jaar.

In die tijd wordt de A7 (in Groningen beter bekend als N7, zuidelijke ringweg of Weg der Verenigde Naties) verbreed, gedeeltelijk verdiept en verdwijnen de gelijkvloerse kruisingen bij het Julianaplein en het Vrijheidsplein. Het is het grootste infraproject ooit in Noord Nederland. Er is circa 700 miljoen euro mee gemoeid. Voor het project worden al een jaar kabels en leidingen verlegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.