Groningen boert iets beter

Het gaat goed met de verkoop van gemeentelijke grond (bedrijven en woonkavels). Afboekingen op de waarde van de grond worden dit jaar niet verwacht.

Dat zei wethouder Ton Schroor (D66, financiën) gisteren bij zijn jaarlijkse terugblik op het voorgaande jaar. Het is voor het eerst in jaren dat er niet wordt afgeboekt. De verkoop van bedrijventerreinen lag gedurende de crisis nagenoeg stil en vooral in Meerstad werden amper huizen gebouwd.

De afboekingen op de nieuwe woonwijk waren vijf jaar geleden enorm. Maar nu gaat het beter. De verkoop van kavels in Meerstad komt op gang en ook ontstaat interesse in de bedrijventerreinen. ,,Er zijn een paar interessante en ook stevige opties genomen’’, aldus Schroor. ,,Het is zaak dat daar een handtekening onder komt.’’

Het jaar 2015 was geen slecht jaar voor de stad. ,,We liggen op koers’’, zegt Schroor. De wethouder kon de boeken dan ook sluiten met een overschot van 23,8 miljoen. Een bedrag dat ook meteen al is uitgegeven. Bijvoorbeeld om de forse tegenvaller op de uitkeringswet BUIG op te vangen. Groningen kreeg vorig jaar bijna 16 miljoen van het rijk minder voor het betalen van uitkeringen. De discussie erover loopt nog, maar de tegenvaller is al verwerkt in het financieel resultaat. Zo worden bezuinigingen elders voorkomen. Ook wordt er geld (zeven ton) uitgetrokken om werkloze jongeren te ondersteunen bij het vinden van een baan, de gemeente neemt zelf vijftien getalenteerde jongeren in dienst. Daarnaast wordt de bed, bad en brood-voorziening voor uitgeprocedeerde vluchtelingen in het F1-hotel voortgezet. Ook is er een ton voor de nieuwe inrichting van het Scheepvaartmuseum veilig gesteld.

Hoewel de thuiszorgorganisatie TSN omviel, vindt Schroor dat de veelbesproken decentralisaties op het gebied van zorg, jeugdzorg en WMO redelijk zijn verlopen. Toch is Schroor verre van zorgeloos voor de toekomst als het hierom gaat. Ook de toekomstige verdeling van geld uit de wet BUIG wil Schroors nachtrust nog wel eens verstoren.

Hij is niet van plan met geld te smijten. ,,Als gevolg van bezuinigingen door het rijk zien we nog wel de nodig tekorten ontstaan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.