Groningen broedt op rentree Roze Zondag

Groningen krijgt mogelijk een eigen Roze Zondag om de lhtbi-gemeenschap op een positieve manier in de kijker te brengen en de emancipatie te bevorderen.

De gemeente onderzoekt of er naast de Regenboogweek in oktober nog een jaarlijks feestje in de stad kan komen voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, aseksuelen, transgenders en intersekse personen. Voor de komende vier jaar wil ze 20.000 euro bijdragen aan de organisatie.

In 1985 voor laatst Roze Zaterdag

Roze Zondag zou als bijprogramma kunnen aanhaken bij Bevrijdingspop, Noorderzon of een van de andere festivals in Groningen. Zo’n ‘diversiteitsfeestje’ werd ook in de jaren tachtig in de stad gevierd. In 2011 was Groningen nog gastheer van de landelijke Roze Zaterdag, met 50.000 bezoekers. Daarna raakte de klad erin.

De mogelijke rentree van het roze festival is een van de plannen van de gemeente met de zogeheten ‘regenbooggelden’ voor emancipatiebeleid voor de lokale lhbti-gemeenschap. Daarvoor is jaarlijks 50.000 euro beschikbaar, waarvan 20 mille van het Rijk.

App tegen discriminatie en geweld

Andere ideeën voor een regenboogbeleid zijn onder meer een app waarmee lhbti’ers sneller melding kunnen maken van discriminatie of geweld. Voor veel slachtoffers is de drempel om daarmee naar de politie te stappen nu te hoog waardoor veel gevallen buiten zicht blijven. Een app voor op de mobiele telefoon moet de meldingsbereidheid vergroten.

Verder gaat er onder meer geld naar een project voor een betere positie van transgenders op de noordelijke arbeidsmarkt en naar een onderzoek naar ‘genderneutraal communiceren’ door de gemeente. COC Groningen/Drenthe krijgt 40 mille om als projectcoördinator een professionaliseringsslag te maken met het emancipatiebeleid. Dat is nu nog sterk afhankelijk van vrijwilligers.

Campagne en webportal voor jeugd

Verder wil de gemeente jonge Groningers beter informeren over lhbti-thema’s. Zo gaat ze samen met nachtburgemeester Merlijn Poolman dit en volgend jaar een informatiecampagne voor jongeren opzetten op sociale media.

Ook gaat Groningen samen met onder meer jeugdhulporganisatie Jimmy’s en ict-opleidingen van mbo-scholen in de stad een lhbti-internetportal ontwikkelen. Daar kunnen jongeren met vragen over hun seksuele geaardheid vanaf 2021 terecht voor alle relevante informatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.